9347 бутилки водка стоят запорирани в митнически склад вече от няколко години. Собственикът им дължи пари на „Пристанищен комплекс-Русе“. Сумата от продажбата на водката би платила дълга му. Но дори всесилните съдия-изпълнители са с вързани ръце и не могат да ги продадат, за да разчистят сметките. Търг за бутилките просто не може да се направи, защото законът забранява да бъдат продавани на наша територия алкохолни продукти без платен акциз.
Така водката се оказва „арестувана“ за неопределено време и никой не може да каже колко още години ще престои в митническия склад. А докато кашоните потъват в прах, задълженията на собственика им ще си стоят все така неплатени и ще трупат само нови лихви.
Всичко това става ясно от решение на Русенския окръжен съд, с което отказът на държавния съдия-изпълнител да продаде огнената течност е потвърден. Няма как бутилките да излязат за продажба, без да се освободят от режим „митническо складиране“. А това може да стане само ако се внесе дължимият акциз. Което трябва да направи длъжникът, обяснява съдът.
Този длъжник всъщност е тревненска фирма, внесла водката у нас преди няколко години. При описа на алкохола съдия-изпълнителят открил 420 кашона с питиета без никакъв бандерол, а останалото количество имали, но с изтекъл срок.
Ясно е, че фирмата-собственик на водката, няма никакъв интерес да внася пари в хазната, след като после няма да вземе и лев от продажбата на алкохола. Така кръгът се оказва наистина омагьосан: има дълг, има и с какво да бъде платен, но за да стане това, е нужно благоволението на този, който дължи парите. За други възможности просто няма закон.