Осъденият задочно на 7 години затвор Илия Стоилов е задържан в Чехия във вторник по силата на издадена от България европейска заповед за арест, съобщи Специализираната прокуратура. Той беше осъден на първа инстанция в Специализирания наказателен съд като лидер на престъпна група за изнудване и лихварство и избяга от България през 2018 година. Предстои процедура по екстрадирането му.
Соченият за собственик на веригата заложни къщи и заведения „Монарх“ в Русе Стоилов е брат на депутата от БСП Георги Стоилов, който след ареста на брат си през октомври 2017 година нарече скандала политическа поръчка и получи подкрепа от групата на БСП в парламента.
42-годишният Илия Стоилов и арестуваният заедно с него Трифон Трифонов са освободени на 29 август 2018 година заради изтичането на максималния по закон осеммесечен срок за задържане по време на досъдебното производство, без да е даден ход на делото. Няколко дни по-късно, на 11 септември, Специализираната прокуратура внася нов обвинителен акт и магистратите решават, че двамата трябва да изчакат процеса в затвора. 
Изпратените да ги върнат зад решетките полицаи обаче откриват само Трифонов.
„Илия Стоилов е напуснал легално България, не е обявен за издирване и не са му налагани никакви ограничения за напускане на страната, направил го е през ГКПП „Калотина“, съобщи тогавашният вътрешен министър Валентин Радев.
По неофициално информация депутатският брат е излязъл от страната на 6 септември с ауди и голяма сума пари, а изборът му да се насочи към Прага бил свързан с факта, че преди време купил там апартамент на името на друг човек.
„Брат ми е на лечение в чужбина. Това научих от защитата. Инстанцията Специализиран съд е уведомена за това“, заяви след обявяването на брат му за беглец от правосъдието депутатът Стоилов, според когото липсвали всякакви данни за престъпленията, в които е обвиняван брат му. „Цялото това нещо се базира на случки от 2015 година, които са прекратявани многократно от прокуратурата. Основните потърпевши, които се водят, са разследвани за системни кражби от заведения. Срещу тях ще има обвинения скоро“, заяви още младият социалист. 
Тогава близки до семейството източници съобщиха, че Илия Стоилов се грижел за здравето си в Прага, тъй като се оказало, че страдал не от една, а от цели четири тежки болести.
Бягството му от правосъдието предизвика остри престрелки в парламента, а социалните мрежи гневно припомниха за Братя Галеви, Таки и други герои от ъндърграунда, които вместо да лежат затвора за престъпленията си, се радват на сладък живот по света.
Илия Стоилов бе задържан преди близо 3.5 години заедно с Трифон Трифонов, Александър Вълков, Маноел Манов, Милен Влахов, Калоян Димитров и Цветелина Стоилова. При серията проведени обиски бяха открити 4 метални палки, три пистолета - газов, боен и преработен от газов в боен, електрошокова палка, 107 патрона, 2 ножа и артилерийски гръм. Година по-късно членовете на групата бяха с различни мерки за неотклонение, единствено Мануел Манов бе направил самопризнания и сключил споразумение с прокуратурата за 9 месеца затвор, които са изтекли през юли 2018 година. Няма информация какво се случва са останалите петима.