Работна група подготвя промени в „Напоителни системи“, превенцията срещу наводненията и поддръжката на дигите ще остане държавна дейност, а продажбата на вода за напояване ще бъде отделена в търговско дружество. Намеренията са това да се случи през следващата година. Това съобщи вчера на пресконференция в Русе зам.-министърът на земеделието и храните Валентина Маринова. Преструктурирането е продиктувано от големите проблеми в сектора. В момента се правят анализи на „Напоителни системи“ и там, където има нарушения, ще има и кадрови промени, обясни Маринова. Специално за русенския клон зам.-министърът не се ангажира с нищо конкретно.
По повод на големия скандал с нарязаните за скрап напоителни съоръжения Маринова напомни, че част от материалите са предадени на прокуратурата.
Председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните Светла Бъчварова пък обясни, че държавната фирма е доведена до ръба на фалита: има огромни задължения за заплати, електричество и към доставчици. На практика дружеството почти не работи, заключи тя. Депутатът коментира, че бракуваните тръби в цялата страна са донесли едва 1 млн. лева приход, 4-5 пъти по-малко от реалното. Освен това „Напоителни системи“ са теглили 10 млн. лева кредит овърдрафт срещу бъдещи договори. Той вече бил почти изхарчен, а скоро щял да стане изискуем. За капак нашата вода за напояване била с най-високата цена в Европа. По повод натрупаните проблеми и социалното напрежение в комисията предстояла среща със синдикатите.
С оглед необходимостта от развитие на поливното земеделие министерството прави стратегия за модернизиране на поливните съоръжения, а за финансиране ще се разчита на европейските фондове през следващия програмен период, каза зам.-министър Маринова.