Протест пред сградата на областната и общинската администрации в Русе организираха служители на „Напоителни системи“ - клон „Долен Дунав“ в защита на управителката си Миглена Трифонова, която е на поста от пет години. Причина за недоволството е подготвянето на нейната смяна.
„Подмяна на промяната“, „Не на подмяната!“, „Не проваляйте напоителния сезон, запазете работещите отводнителни системи“ - това гласяха част от плакатите, издигнати от протестиращите.
Официално „Долен Дунав“ няма нов управител или поне работещите в дружеството не знаят за такъв. Има информация за протокол от заседание на борда на директорите на дружеството майка „Напоителни системи“, където е било взето решение за освобождаването на Миглена Трифонова от поста без мотиви. На нейно място според слуховете ще бъде назначен човек от Търговище, но нов управител все още не е представен.
„Искаме бордът на директорите на „Напоителни системи“ да отмени решението си за прекратяване договора за управление на Миглена Трифонова“, каза Хрипсиме Хвалевска - финансов контрольор в клон „Долен Дунав“ и председател на синдикалната организация в дружеството към КНСБ.
Тинка Борисова, която замества от десетина дни Миглена Трифонова, тъй като отсъства от работа, обясни, че не е виждала писмено решението на борда, но такова имало. По думите й Трифонова е съумяла да сплоти служителите и стои зад всеки един.
„Тя се докосна до всички обекти. Имаше помпени станции, в които не беше стъпвал управител. Работници с над 20-годишен стаж видяха за първи път управител в нейно лице“, обясни Борисова.
Диана Иванова - ръководител на отдел в клон „Долен Дунав“, свързан с отводняването и с обектите, предпазващи от вредното въздействие на водите, каза, че благодарение на Миглена Трифонова в момента работят осем помпени станции.
„Всеки ден нещо се руши, а тя е човек, който гради. Работя в системата от 2008 година и мога смело да твърдя, че вече работим с институциите. Ние сме една сплотена машина, едно колело, което се завъртя“, обясни Иванова.