Изложбата „Чудният свят на стила арт нуво“ на австрийския фотограф Петер Шуберт могат да видят русенци в Художествената галерия на „Борисова“ 39. Експозицията, която показва виенски сецесион в Русе, известен като Малката Виена, гостува благодарение на посолството на Австрия. През лятото фотосите на Шуберт бяха показани в столичната галерия „Средец“.
Петер Шуберт е художник фотограф и специалист по история на изкуството. Неговата лична колекция наброява 13 000 фотоса, посветени на изкуството на сецесиона, което е характерно за края на 19 и началото на 20 век. За изложбата в Русе са подбрани фотоизображения на различни елементи, особено изразителни и характерни за този стил в изобразителното изкуство, който се превръща в начин на съществуване и изказ във всеки детайл - от вратовръзки до прибори за хранене, мебели или цялостни архитектурни проекти.
Шуберт е заснел архитектурни детайли, които изразяват най-типичните елементи в сецесиона. Решетки от ковано желязо, витражи, фронтони, входни врати, както и множество отделни орнаменти, флорални акценти и медальони с ангели и библейски и антични сюжети със сигурност ще напомнят на русенци архитектурните образци на собствения им град - една от българските люлки на арт нуво.