Над 9000 лв. събра превърналият се в традиция Виенски бал в Русе. Средствата от инициативата, която бе организирана от Лайънс клуб Русе, Лайънс клуб Сексагинта Приста и Лайънс клуб Норд /Север/, ще бъдат използвани за визуализация на някои от емблематичните културно-исторически обекти на крайдунавския град. Целта е да бъде създаден 3D макет, който ще бъде поставен на открито, така че да бъде видим както за жителите, така и за гостите на Русе. Макетът ще представя Доходното здание, Паметникът на свободата, крепостта Сексагинта Приста, Историческия музей, Музея на транспорта, Съдебната палата, Регионалната библиотека, Пантеона на възрожденците, както и още ред знакови за града ни места, а също и река Дунав. 

Сред официалните гости на събитието беше и областният управител Данаил Ковачев.

„Високо оценявам всичко, което правите и постигате. Пожелавам Ви да бъдете добротворци и мечтатели, продължете благородната си дейност и мисия и бъдете сигурни, че ще имате моята лична и институционална подкрепа“, каза Ковачев в обръщението си към представителите на трите клуба и посочи още, че подобна инициатива предоставя нови перспективи пред съхраняването и популяризирането на шедьоврите на Малката Виена. Нека не забравяме, че съвременната държавност трябва да се гради както върху достиженията на модерния свят, така и върху националното богатство, изразяващо се преди всичко в култура, история и изкуство! В това отношение Русе има наистина много с какво да се гордее“, допълни областният управител. На членовете на трита русенски Лайънс клуба Ковачев пожела да сбъдват вълшебства и да помнят, че не са сами. „Благородството, снизходителността и човещината са огромна сила. Вие я имате, така че смело продължавайте да градите едно по-добро утре за всички ни“, заяви областният управител.

Макетът ще бъде с големина най-малко от 2 x 1.5 м., като точно къде ще бъде ситуиран предстои да бъде определено. Крайната стойност на инициативата все още не е ясна, но идеята е приета напълно радушно освен от русенските Лайънс клубове, така и от други в цялата страна, а също и от много граждани, които се включват с дарения. Според президента на Лайънс клуб „Сексагинта приста“ Даниела Владова, чиято е идеята за макета, той ще остане като част от наследството на Русе. Тя пожелава на всички русенци здраве, както и ентусиазъм и воля, с които да допринесат за просперитета на града и региона. 

По време на тържеството бе организирана разпродажба на сурвачки, изработени от дамите от Лайънс клубовете в Русе, а също и кулинарна изложба. Припомняме, че целогодишно Лайънс клубовете в града и страната провеждат множество акции, насочени към подпомагане на нуждаещите се. През последните месеци благодарение на дейността на русенските Лайънс клубове бяха събрани финансови средства за закупуване на специални говорящи апарати в помощ на незрящите, а също акцент бе поставен и върху превенцията на диабета. За тази цел д-р Мариана Москова е провела беседи с ученици от Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ и СУ „Христо Ботев“, а също така са били направени и изследвания за измерване на кръвната захар на подрастващите.