Не очаквам сериозно намаление на цената на хляба, макар че цената на пшеницата падна с 45-50%, прогнозира вчера в Русе председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните Светла Бъчварова. И се мотивира с факта, че в стойността на хляба се калкулират и много други разходи, а в голяма степен тя се определя и от конкуренцията.   
Там, където тя е силна, вече имало поевтиняване на насъщния.
Специално в Русе цената на хляба е най-ниска, съпоставима с тази в София, оттук по-надолу не ми се вярва да върви, уточни депутатът от Коалиция за България. Според Светла Бъчварова в нашия регион има много кооперации, които предоставят на своите членове хляб, и това е фактор за задържане на цените. Тя коментира още, че, от друга страна, хлебарите се оплакват от сивия сектор и твърдят, че той държи ниските цени. Затова те настоявали за по-нисък ДДС за хляба, но това било невъзможно. Според нея просто трябва да се завиши контролът.
В областите Добрич и Варна, независимо че са най-големите производители на пшеница, обаче е възможно хлябът да се повиши, тъй като там конкуренцията е унищожена, каза още Бъчварова. Иначе в момента вече се наблюдавал спад на цените на всички продукти, които се формират на база стойността на пшеницата.
Светла Бъчварова съобщи, че до десетина дни работната група в парламента, която подготвя антимонополни промени в законодателството, ще излезе с оценка на ситуацията и с предложения за конкретни мерки. Дори самото обявяване на цените може да бъде спирачка пред картелните споразумения, каза тя. В момента се говорело, че подобни договорки вървели за цената на слънчогледа и олиото. 
Друга антимонополна мярка е възможността българската продукция да се предлага в големите търговски вериги, но там проблемът бил, че те изисквали да се сключват предварителни договори с производителите.

Хлебопекарите не предвиждат цената да пада заради пшеницата

Няма да има поевтиняване на хляба, предсказа и Снежана Иванова, отговорник производство на „Хлебопекарна Филаделфия“. Автоматична корекция заради по-ниската цена на житото според нея не може да се очаква, тъй като производителите са на ръба на оцеляването и сегашната ситуация ще им позволи само да поемат глътка въздух. През последните години електроенергията и природният газ поскъпнаха значително, което не се калкулира в крайната цена. След като тогава хлябът не поскъпна, не може да се очаква сега той да поевтинее. А цените на зърното може да не са още дълго толкова ниски, тъй като започват да се калкулират и разходи по съхранение, обясни Иванова.
По-евтините жито и брашно все пак ще позволят на хлебопроизводителите да реализират малко по-добра печалба и да увеличат непипаните с години възнаграждения на служителите си. В бранша се оплакват от липса на квалифицирани кадри, каквито не могат да привлекат с ниски заплати.