Президентът Росен Плевнелиев обяви на провежданата по негова инициатива дискусия с граждански представители , че в икономиката ни в момента има „тумор, който не може да бъде отстранен само с обезболяващи". Държавният глава обърна внимание на проблема с олигархията и зависимостта на медиите.„Хората казват олигархия. Но кои са решенията, за да можем да се преборим с нея", попита Плевнелиев. Той смята, че има четири източника, от които този малък кръг хора се обогатяват и могат да бъдат посочени и да се търсят решенията.

Президентът изброи източниците: държавните пари - къде стоят и кой ги управлява; обществените поръчки - как се управляват те; приватизацията - къде отиват държавните активи; сивият сектор - кой го контролира, има ли контрабанда, източва ли се ДДС, какви механизми имаме за защита и кой може да се обогати и как можем да го контрираме.

Според Плевнелиев по пътя на тези четири много ясни източника и на тяхното ограничаване може по много ефективен начин да се направи по-добра икономиката на страната.

Нямаме нужда от експерименти в икономиката, а от правилните и легитимирани от гражданите стъпки, смята президентът. Той определи 2013 г. като „година на гражданите" и допълни, че вече хората не вярват на определен политик заради „сините му очи" или заради приказките му.