Папа Франциск и вселенският патриарх Вартоломей Първи се помолиха заедно за християнско единство в най-свещеното за християните място в Йерусалим.

Двамата се срещнаха в църквата "Възкресение Христово" в Стария град, след като подписаха съвместна декларация да работят заедно за по-голямо единство между източния и западния клон на християнството. Тази среща беше основната причина за тридневното посещение на папата в Близкия Изток, което приключва утре.

Срещата е почит към историческото сближаване между двата клона на християнската църква преди 50 години, когато папа Павел VI се срещна и прегърна патриарх Атинагор – първото успокояване на напрежението между двете църкви след Голямата схизма през 11-ти век.

Двамата духовни лидери коленичиха един до друг в молитва на Камъка на помазването, където е положено тялото на Исус преди погребението, като свалиха шапките си. И двамата имаха нужда от помощ, за да се изправят на крака в края на молитвата си. Папата е на 77 години, а Вартоломей, който е една от най-уважаваните фигури в Православната църква, е на 74.

Хор пя гръцко песнопение, докато двамата бавно се отправиха за съвместна служба в църквата, изпълнена с видни религиозни и светски фигури. Преди това Франциск и Вартоломей подписаха обща декларация да продължат съвместния диалог, която потвърждава общите ценности на католическата и православната църква.

"Нашата братска среща днес е нова и необходима стъпка в пътуването към единството...на една общност с легитимно разнообразие", се казва в декларацията, подписана в присъствието на представители на 13 католически и православни църкви в Йерусалим.