Южнокорейски войници са изстреляли стотици куршуми по свой сънародник, опитал се с плуване да се добере до КНДР в понеделник. По неясни причини 47-годишният Нам Йонг Хо се опитал да преплува р. Имджин в посока севернокорейския бряг.

На пресконференция южнокорейският бригаден генерал Чо Йонг Сул казал, че граничарите следвали стриктно правилата. Многократно те призовали по високоговорители беглецът да се върне. След като той не обърнал внимание на призивите, командирът на граничния пост дал заповед да бъде открита стрелба "на месо". Тогава 30 бойци изпразнили пълнителите на автоматите си по плуващата цел. "Изстреляни са стотици куршуми", казал пред журналисти ген. Чо Йонг Сул.

Бягствата от Южна Корея към страната на Ким Ир Сен се броят на пръсти през десетилетията, за разлика от опитите в обратна посока, коментира АФП. Технически Пхенян и Сеул се намират още в състояние на война, тъй като конфликтът от 1950-53 г. приключи с примирие, а не с мирен договор.

Мотивът на Нам да се опита да преплува посред бял ден през реката, която е част от сериозно охраняваната западна гранича на Юга със Севера на Корейския полуостров, остава неясна. По всичко личи, че той е подготвил сериозно опита си, доколкото е бил съоръжен със самоделно приспособление, което да ускори преминаването му през водното препятствие. След инцидента стана ясно, че през юни мъртвият вече беглец, е поискал политическо убежище в Япония, което му е било отказано.