Русенец поиска от общината 800 лева обезщетение за моралните вреди, които е претърпял покрай автомобила си, репатриран с паяк. Теодор К. твърди, че действията на служителите на общинското предприятие „Комунални дейности“ са били незаконосъобразни, че колата му е вдигната неправомерно и че е изпаднал в истински шок, след като установил, че возилото го няма на мястото, на което малко по-рано го паркирал. Именно заради този шок Теодор сега иска обезщетение от общината по Закона за отговорността на държавата. Делото продължава днес в Русенския административен съд.
Това е второ дело на Теодор К. за същата случка от миналата есен, когато колата му е вдигната от пресечка на „Славянска“.
Теодор първоначално заведе дело, с което оспори законността на самото репатриране. Спечели го, защото се оказа, че няма знак, който да предупреждава шофьорите каква опасност има за автомобилите им, ако спрат на забраненото място. Всъщност на кръстовището на „Славянска“ и „Отец Паисий“ имало закрепен неподвижно пътен знак за забрана за паркиране, придружен с табела с предупреждение, че колите на нарушителите ще бъдат вдигани с паяк. Само че според правилника за движение забраната, въведена с този пътен знак, важи само до следващото кръстовище. А Теодор бил паркирал именно там - след кръстовището на „Славянска“ с „Епископ Босилков“. Заради това Административният съд в Русе обяви за незаконно вдигането на колата с паяка и осъди общината да плати на Теодор 10 лева разноски за делото.
Сега обаче Теодор иска обезщетение и за претърпените шок и ужас. По делото вече е разпитана като свидетел жена му, която е разказала, че мъжът й направо се паникьосал, защото първоначално помислил, че колата му е открадната. После пък се заел сам със защитата си по първото дело и така превърнал наглед невинната случка едва ли не в семейна фобия. Бълнувал на сън, постоянно говорел за паяка, ставал в 4 часа сутринта, за да чете тежките юридически томове и да търси аргументи за тезата си.
Дали и сега Теодор ще успее - тепърва ще каже съдът.
По повод новото дело за обезщетение зам.-кметът Свилен Иванов заяви, че още преди време в Общината са умували как да информират нарушителите на правилата за паркиране, че колите им са репатрирани, а не откраднати. Имало идея да се направят стикери, но проблемът бил къде да се залепят. Понеже не искаме „да стресираме“ друг нарушител, сега отново ще мислим какви мерки да вземем, за да можем да ги въведем следващата година, обеща зам.-кметът.
Той не се сдържа и коментира казуса по първото дело. Да, нямало е знак за паяка, където трябва, но пък човекът е бил в нарушение, защото и без това е спрял до кръстовище, което само по себе си е нарушение на правилата, отсече Свилен Иванов. Призна си обаче, че след това загубено от Общината дело, вече навсякъде, където трябва, се поставят необходимите знаци.