Химически оръжия са били широко използвани по време на войната в Сирия и има ясни доказателство, че газ зарин е убил стотици хора при атаката на 21 август. Това съобщиха инспекторите на ООН.

"Заключението е, че химически оръжия са били използвани сравнително широко по време на конфликта между страните в Сирийската арабска република...срещу цивилни, включително деца", се казва в доклада, публикуван от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

В него се отбелязва, че има "ясни и убедителни доказателства" за употребата на газ зарин при атаката край Дамаск миналия месец. САЩ съобщиха, че при нея са загинали 1400 души. Инспекторите пишат, че при нападението на 21 август са били използвани ракети "земя-земя", съдържащи газ зарин.

Това е информацията от първата страница на доклада, която неволно стана достояние на медиите, тъй като попадна в официална снимка, на която ръководителят на инспекторите Аке Селстрьом връчва документа на Бан Ки Мун.

Генералният секретар на ООН ще връчи пълния доклад на Съвета за сигурност на ООН днес. САЩ, Великобритания и Франция обвиняват силите на президента Башар Асад, че стоят зад атаката източно от Дамаск на 21 август. Правителството, подкрепено от Русия, отхвърли обвиненията и заяви, че бунтовниците са виновни за нападението.