Президентската институция остава открита за диалог и ще подкрепи всяко действие, което е в интерес на обществото и на държавата, увери президентът Росен Плевнелиев в Чирпан.

„Това, че снех доверието си от правителството, не означава, че отказвам да работя с него. Ние споделяме общи позиции по много въпроси“, подчерта държавният глава, след като откри новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство.

По думите му, за да излезе от политическата криза, България се нуждае от диалог между институциите и изграждане на механизми на доверие между основните политически сили.

Държавният глава бе категоричен, че парламентарно представените политически партии трябва да преустановят противопоставянето си и да започнат да изграждат мостове на доверие, които да позволят предприемането на съвместни действия.

Според Росен Плевнелиев консенсусът в Народното събрание около декларация за националните приоритети е пътят, по който ще бъде възстановено доверието на гражданите в държавните институции. Ако това не се случи, президентът не изключва вариант на трайна политическа дестабилизация на страната.

„Факт е, че в България тесен кръг от влиятелни хора влияе върху политиката и има срастване на медийни, политически и икономически интереси“, подчерта още президентът.

Затова на предстоящия утре дебат по въпросите на пазарната икономика в рамките на инициативата „Диалог с гражданите“, държавният глава очаква да бъдат представени позициите на представителите на гражданското общество по проблеми като злоупотребата с монополно положение и олигархичните зависимости. „Не правя разлика между протестиращите - поканих всички и техният глас ще бъде чут“, посочи още Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова предлаганите законодателни промени да бъдат приемани в Народното събрание след провеждането на обществен дебат и изготвяне на оценка за въздействие на всеки законопроект. „Това е практика в Европейския съюз и затова моят апел към политиците е да спазват правилата, които сами са приели“, коментира още Плевнелиев.