Реч на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в германския град Кьолн пред живеещи в чужбина потенциални гласоподаватели доведе до струпването на десетки хиляди негови поддръжници и противници, предаде ДПА.

Ердоган говори вчера пред около 15 хил. свои симпатизанти в спортна зала на десния бряг на река Рейн. В друга част на града 30 хил. души са провели мирен протест срещу посещението му, съобщава полицията.

Организаторите от общността на алевиите, които са малцинство в Турция, оцениха събралите се на около 50 хил. души.
Очаква се Ердоган, който често е описван като поляризираща фигура, да се кандидатира на президентските избори през август след 11-годишно управление като премиер.

Той заяви пред събралите се ентусиазирани симпатизанти, че Партията на справедливостта и развитието още не е избрала своя кандидат, но ги призова да се регистрират за гласуване на изборите. В Германия живеят около 1,5 млн. турски граждани, които имат право на глас.

Протестиращите наричат турския премиер "диктатор, убиец и фашист" и заявиха, че той не е добре дошъл в Германия.
Говорилите на митинга го обвиниха, че посяга срещу демокрацията в Турция, извършва злоупотреби с човешките права и ограничава свободата на пресата.
Мнозина изразиха и възмущение, че той посещава Германия толкова скоро след трагедията във въглищна мина в турския град Сома. При катастрофата на 13 май загинаха 301 души.

Опозицията обвини Ердоган за трагедията и беше възмутена от изявлението на премиера, че катастрофи с подобен мащаб са "естествени" събития.
Протестиращи пристигнаха в Кьолн от цяла Европа, а редът се осигуряваше от стотици германски полицаи. "Имам чувството, че той бяха от проблемите в Турция", отбеляза за посещението Мартин Шулц, водещ европейските социалисти на предстоящите избори.