Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който пристигна в Израел, започна разговори с премиера Бенямин Нетаняху. Предстои двамата да обсъдят ситуацията в Сирия и израелско-палестинските преговори.

Според израелски медии на срещата между двамата ще бъде отделено важно място на последиците за Израел от постигнатата в Женева договореност, която дава на сирийските власти срок от една седмица да представят списък на притежаваните от Дамаск химическите оръжия и определя като крайна дата за унищожаването им май 2014 г.

Надяваме се, че руско-американското споразумение за химическите оръжия на Сирия ще донесе плодове, но истинският тест ще е неговото прилагане: пълното унищожаване на химическия арсенал на сирийския режим, заяви Нетаняху.

Същият скептицизъм личи и от реакциите на анализатори и политици, интервюирани от израелските медии.

Поради нестабилното положение в Сирия прилагането на това споразумение може да отнеме много време. Вероятно ще се опитат да скрият химически оръжия, заяви по израелското военно радио министърът по стратегическите въпроси Ювал Щайниц.

Израел е подписал Конвенцията за химическите оръжия през 1993 г., но досега не я е ратифицирал въпреки настояванията на Москва и Вашингтон.