Обвиненият за държане на наркотици в особено големи размери заместник-началник на Митница Свиленград Георги Костадинов Георгиев остава в ареста, предаде БГНЕС.

Ден след задържането му от ДАНС и прокуратурата, на зам.-шефа свиленградската митница му бе повдигнато обвинение за държане на наркотични вещества в особено големи размери с цел разпространение по поръчение на организирана престъпна група - престъпление по чл. 354а, ал.2, т.1, предл. 1, вр. ал. 1 от НК.

Днес Специализираният съд реши, че има достатъчно данни, че Георгиев е извършил престъплението, в което е обвинен. Освен това деянието е обществено опасно. То, според съда, е извършено с висока дързост, тъй като Георгиев се е ползвал с кредит на доверие и можел да преминава границата без да го проверяват. Има и опасност и да извърши друго и да се укрие.

Самият зам.-началник на свиленградската митница помоли да се прибере при семейството си и каза, че няма нищо общо с тези наркотични вещества. Мярката му може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

БГНЕС припомня, че заместник-директорът на митницата в Свиленград Георги Георгиев бе арестуван на 21 май след специализирана акция по досъдебно производство, свързано с организирана престъпна група, извършваща трансграничен трафик на наркотични вещества. В служебен "Форд Фокус" на митницата, управляван и ползван от заместник-началника Георги Георгиев, бяха открити и иззети около 1.5 килограма вещества (жълти и сини таблетки с лого на каптагон), които при първоначалния тест са реагирали на амфетамин и метаамфетамин. Извършено бе претърсване и в дома на Георги Георгиев, където бяха намерени 2 бр. старинни сребърни монети с общо тегло 2 кг.

Наказанието, което се предвижда за това престъпление, е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. В хода на разследването са били използвани специални разузнавателни средства.