С блестяща игра на двамата русенци Йордан Александров и Велико Тушев мъжкият национален отбор на България завърши на шестнадесето място в отборната надпревара на европейското първенство по спортна гимнастика в зала „Арена Армеец“ в София. Националите ни постигнаха общ сбор от 241.676 точки в квалификациите. Макар да не успяха да се класират за финала днес, те си осигуриха квота за Европейските игри през 2015 г., които ще се проведат в Баку, Азербайджан.
Данчо Александров игра на пет уреда, от които събра 79.4 точки - много добро постижение. Истински подвиг направи Велико Тушев, който стоически игра със скъсани връзки на двата глезена, но постигна отличните 14.066 точки на халки. „Олекна ми, като видях тази оценка. Мисля, че като цяло играхме добре. Не допуснахме нито един сериозен срив“, заяви Тушев. Състезателят на „Акро“ трябваше да играе на пет уреда, но заради получената на тренировка контузия участва само на халки и кон.
Много добро представяне и на двамата, Данчо игра много стабилно и се класира 17-и в многобоя, а Велико след това лошо стъпване от коня, при което скъса връзки, получи отлична оценка на халки - 14.066. Като се вземе предвид, че и двамата са по на 19 години и тепърва ще израстват като гимнастици, резултатите им са много обнадеждаващи, заяви председателят на „Акро“ и наставник на младежкия ни отбор Димитър Митев.
За финалите в София се класираха осем отбора - Великобритания, Русия, Украйна, Беларус, Франция, Холандия, Германия и Румъния, а първите 24 страни в подреждането спечелиха квоти за Европейските игри.  В квалификациите участваха 35 отбора. Великобритания в състав Сам Олдъм, Даниел Пурвис, Даниел Кийтингс, Кристиан Томас и Макс Уитлок събраха сбор от 267.076 точки и спечели квалификациите. На второ място бе Русия с 264.304 точки, а на трето - Украйна с 261.277 точки.
Най-високият резултат за българския отбор регистрира Мартин Ангелов на прескок - 14.600 точки. Александър Батинков игра на пет уреда (без кон с гривни) и допринесе със стабилни оценки. Най-високите от тях бяха 14.333 на успоредка и 14.300 на земя. Той обаче допусна грешка в съчетанието си на земя, която му коства класиране на финал на този уред.