Няма пряка терористична заплаха за България заради вълната от сирийски бежанци, които идват у нас. Това заяви пред Дарик премиерът Пламен Орешарски.

Според него заради ситуацията в Сирия има "повишен риск", който се отнася не само за нашата страна, а и за региона. "Терористична заплаха няма към нашата страна. Има повишен риск не само в България, а в целия регион, няма да сбъркам ако кажа дори в цял свят. Съвременният динамичен свят не може да изключи каквато и да е заплаха, това го виждаме в последните няколко десетилетия", каза той.

"Има сигнали, не пряко към нашата страна, а общи по характер, взели сме съответните мерки. Но в прекия смисъл, така както поставяте въпроса, считам, че е преувеличено", допълни министър-председателят.

На въпрос дали България би подкрепила военна операция заради употребата на химическо оръжие, Орешарски отговори: "Първо бих искал да подчертая, че ние осъдихме използването на химическото оръжие като крайно нехуманно действие. Ние по всякакъв начин ще дадем нашия принос срещу използването на химическо оръжие, където и да е по света".

Премиерът коментира своята визита в Китай, където участва в авторитетния бизнес форум "Летен Давос 2013", както и интереса на Поднебесната към българските стоки.

Китай се превръща във все по-голям потребител на вино, а българското вино за съжаление не присъства на техния пазар, отбеляза той.

"В много страни марката българско мляко се използва. Това е един плюс. Става дума за един бренд, който облекчава износа не само на българско кисело мляко, но и на други наши стоки", заяви министър-председателят Орешарски.