На плещите на „Нисан Кашкай“ има тежък товар. Този модел разработи сегмента на кросоувърите и от появата си през 2007 година неизменно е сред първенците по продажби сред себеподобните. На пръв поглед неособено атрактивният автомобил грабваше с богатата палитра от качества и предимства, които споделяше със собствениците си на съвсем умерени цени. Сега „Кашкай“ отговаря на най-голямото предизвикателство - да надгради себе си.
Русенското представителство на марката „Ес Транс“ вече разполага с демонстрационен автомобил,  който вече е достъпен за лично запознанство за тези, които планират покупка и искат да се убедят лично колко убедителна е новата гордост на „Нисан“.
Първите впечатления от новия „Кашкай“ са, че има по-самоуверено излъчване и осанката му е по-атлетична. Това не е оптическа илюзия, а следствие от лекото побутване на размерите. Кросоувърът е пораснал с 47 мм на дължина и с 15 мм на ширина, като в същото време се снижил с 20 мм. Разликите изглеждат незначителни, но наистина променят силуета и му придават комбинация от стил и сила. За тази увереност помага и пътният просвет, който е запазен в разрез с тенденциите на другите производители да намаляват клиренса на всеки следващ модел, може би до момента, когато и един по-висок бордюр ще бъде изпитание за автомобилите, които по презумпция трябва да се справят много добре и извън асфалта. В същото време в дизайна се долавя влияние от по-високо позиционираните джипове „Х-Трайл“ и „Мурано“, които пък добавят финес в целия микс.
Тази тенденция се запазва и в интериора, който демонстрира по-качествени материали и по-прецизна сглобка. Арматурното табло почти повтаря този на „Х-Трайл“, а многобройните екстри създават уют и усещане за премиум сегмент. Седалките са по-големи и по-удобни от тези в първото поколение, купето е по-просторно, по-голям е и багажникът, който събира с 20 литра повече.
При задвижването е спазена актуалната тенденция растящата каросерия да бъде „теглена“ от по-малки двигатели. Агрегатите в новия „Кашкай“ са четири - два бензинови и два дизелови, като всички са с турбокомпресори и обем от 1.2 до 1.6 литра. Макар че по-зрялото поколение трудно си представя мотор с 1200 куб.см да работи хармонично в подобен автомобил, малкият бензинов работник /1.2 DIG-T/ развива мощност 115 конски сили и ако се държи в обороти, не прави компромиси на пътя. Той се предлага при версиите с предно предаване, задоволява се с 5.6 литра гориво на 100 км и е добър избор, но кралят под предния капак е 1.6-литровият дизел. Той е впрегнал 130 коня, а в комбинация с новия вариатор на 4х4 задвижването отлично съчетава мощност и икономичност - 4.6 литра на 100 километра.
Най-пестелив обаче е познатият 1.5 dCi, който постига символичните 3.8/100.
Заслуга за намаленият разход на гориво на всички двигатели имат както новите технологични решения, така и намаленото въздушно съпротивление чрез добавянето на спойлер на покрива. Друго нововъведение, е системата Active Grille Shutter, която прекъсва преминаването на въздушния поток през радиатора, когато това не е необходимо. Тя е част от стандартното оборудване на дизеловите модели с механични трансмисии.
И новият „Кашкай“ ще се предлага с два избора на задвижване - предно и 4х4, проектирано да предложи максимална сигурност и сцепление при всякакви условия.
Дебют в автомобила прави системата Nissan Chassis Control, при разработването на която е използван опитът на компанията, натрупан със суперспортиста GT-R. Системата има три посоки на намеса. Функцията Body Motion Control следи пътната настилка за вълнообразни неравности, които потенциално биха могли да нарушат стабилността, и прилага леко спирачно усилие, за да компенсира. Active Engine Brake използва автоматичната трансмисия, за да добави силата на двигателната спирачка при завиване или когато се спира до пълен покой. Функцията Active Trace Control пък следи поведението и траекторията на автомобила, прилагайки леко спирачно усилие, за да осигури работа, подобна на диференциал с ограничено приплъзване. Тя разпределя постоянно въртящия момент от двигателя, за да предложи пъргаво и сигурно поведение на пътя.
Напълно е преработена кормилната система, която вече има два режима на работа, които се избират с натискане на бутон. В режим Normal воланът е лек, което помага в града, а при натискането на Sport кормилото се втвърдява и дава повече сигурност при по-екстремни приключения извън зоната на радарите.
Познатият от „Инфинити“ набор от системи за сигурност, обединени под името Safety Shield /Щит срещу катастрофи/, присъстват и при новия „Кашкай“. Сред по интересните решения в „щита“ са автономното спирани при риск от сблъсък и липса на реакция на водача, предупреждения за умора на шофьора, предупреждения за напускане на избраната лента на движение и автомобил в мъртвата зона на огледалата. Дебют в модела на „Нисан“ прави системата за разпознаване на пътните знаци. „Кашкай“ може да се паркира и самостоятелно, като му е нужно да открие място с 80 см по-голямо от размерите му, за да се справи.
В процеса на маневриране с ниска скорост е на разположение и предупреждение за засечени движещи се обекти около колата. Животът на водача се улеснява и от системата Around View Monitor, която чрез четири широкоъгълни камери, осигурява 360 градусов обзор около автомобила.
Сред новостите в автомобила е и асистентът за автоматично преминаване между дълги и къси светлини.
Новата система NissanConnect разполага с богат набор от функции и благодарение на 7-инчовия сензорен екран с висока резолюция и покритие против отблясъци е изключително лесна за използване. Съчетава радио навигационни и комуникационни функции и предлага свързаност със смартфон.
Симпатичен детайл е Интелигентният ключ /I-Key/ за отваряне и стартиране на кросоувъра само с натискането на бутон.
Важната информация може да се следи в реално време, благодарение на 5“ HD цветен TFT екран, а с интуитивно зададени от волана команди всичко се управлява с минимални усилия.
Стигаме до цената на удоволствието. И тук изненадата е повече от приятна - базовата модификация с предно предаване стартира от 32 190 лв, а най-евтиният 1.6-литров дизел със система 4х4 е 47 890 лв. Топ версията, оборудвана с всички екстри, се предлага за сумата от 56 690 лева. Новината тук е, че „Кашкай“ вече ползва данъчен кредит и това го прави още по-изгодна покупка.
Гаранцията на автомобила е както на всички останали представители на марката - 5 години или 150 000 километра пробег в зависимост кое ще настъпи първо.