Командващият армията на Тайланд, генерал Прают Чан Оча съобщи в телевизионно обръщение, че армията и полицията са сформирали Национален мироопазващ комитет, който поема управлението на държавата, предаде тайландското електронното издание The Nation. Прают обяви, че завземането на властта е необходимо, за да се защити животът на хората.
Тайланд ще се погрижи за чужденците и ще продължи отношенията си с другите държави, допълва той.

Вчера тайландската армия, която се намира под натиск да отмени военното положение, организира за първи път среща между участниците в политическия конфликт, за да попречи на страната да се превърне в „нова Украйна или Египет”.

Ден след въвеждането на военно положение, началникът на армията, генерал Прайут Чан-о-Ча бе председател на срещата между управляващата партия, основната опозиционна партия, демонстрантите от двата лагера, председателят на Сената и Избирателната комисия.

„Всички страни трябва да проучат различните възможни решения за страната”, заяви генералният секретар на Избирателната комисия, като обяви, че в четвъртък ще се проведе нова среща.

От своя страна началникът на армията посочи, че няма да позволи Тайланд да бъде сполетян от същата участ като Украйна и Египет.

Превратът се случи след месеци на политическа нестабилност. Последните вълнения започнаха в столицата Банкок в края на миналата година, когато министър-председателят Инглук Шинаватра разпусна Долната камара на парламента. Тогава демонстранти блокираха части от Банкок за месеци.

По-рано този месец съд постанови Инглук да бъде отстранен от поста си заради злоупотреба с власт. През 2006 година братът на Инглук – Таксин Шинаватра, също беше отстранен като министър-председател от военните.

Преди два дни армията на Тайланд обяви, че въвежда военно положение „с цел да опази закона и реда” след шест месеца на политическа криза. Армията тогава обяви, че не става дума за конституционен преврат и нареди на проправителствените и антиправителствените демонстранти да останат където са и им забрани да се придвижват, за да се предотвратят сблъсъци.

Антиправителственото движение отмени протестните походи. В центъра на Банкок войници с блиндирани автомобили заеха позиции в търговския квартал близо до хотелите и пред редакциите на вестници и радио и телевизионни станции.