Технология за отопление на санирани панелни блокове само от слънцето, без използване на други източници, ще представи Институтът за нулево енергийни сгради по време на Дните на зелената енергия, които ще се проведат от 2 до 4 октомври 2013 г. в Международен панаир Пловдив. Академията за пасивни къщи ще презентира архитектурни методи за проектиране на такъв тип жилища.
Водеща тема за третото издание на Дните на зелената енергия е  намаляването на енергийните разходи на домакинствата и общините. Проблемът ще бъде обсъждан на семинари, презентации, кръгли маси и национална конференция „Зелена икономика – енергия – околна среда – климат“. Асоциацията на българските енергийни агенции ще покаже на своя щанд практически решения за повишаване на енергийната ефективност и за използване на възобновяеми енергийни източници.
Дните на зелената енергия са част от съпътстващата програма на тазгодишния Международен технически панаир, който ще се състои от 30 септември до 5 октомври. Те се организират от Енергийна агенция-Пловдив.
Санирането на домове и училища, тяхното обзавеждане с пестеливи електроуреди и осветление, икономичният и чист транспорт, екологичното офис оборудване ще бъдат разисквани по време на проявите „Зелени покупки – инструмент за повишаване на енергийната ефективност“ (2 октомври) и „Зелено обновяване на сгради“ (3 октомври).
Деветата национална конференция, посветена на проблемите на климата, околната среда и зелената икономика, е насочена основно към подобряването на градската среда. Ще бъдат дискутирани сценарии за енергийното развитие на България при различни варианти за изменение на климата, както и възможността да се създават енергийни кооперативи и съвместни енергийни проекти. С кръгла маса „Енергийното развитие на България и общините – накъде?“ на 4 октомври ще завършат Дните на зелената енергия. 
На нея са посветени и много от експозициите на участниците в Есенния панаир в Пловдив. Те предлагат технологии и оборудване за използване на възобновяеми енергийни източници, както и решения за бита.
Котел с коефициент на полезно действие 92%  дебютира на  българския пазар. Той има и втората горивна камера за въглища, дърва и талаш, с чиято помощ  работи дори при липса на пелети. Произведен е  в Полша, а ще бъде представен от българската фирма „Инсенсе“.
Отоплителна пейка, подов и стенен конвектор от ново поколение  присъстват в експозицията на „Фидокс България“. Освен енергоспестяващи, те са и със стилен външен вид, който ги прави естетическо  допълнение към интериора.
Иновативен дизайн отличават и една от световните новости - камина на пелети с въздушна риза, продукт на италианската компания „Куоре терм“.
Това са част от модерните изделия, които ще видят посетителите на ЕСЕН 2013. На изложението ще се представят фирми от 42 държави. Водещи компании са подготвили  експозиции с върхови разработки в областта на машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта, автомобилостроенето.