В продължение на два дена 13 израелски компании, работещи в сферата на сигурността, са запознали българското МВР със своята продукция. За събитието, провело се в поделението на СОБТ във Враня, информация нямаше.

Събитието е било открито с приветствие на вицепремиера и министър на вътрешните ни работи Цветлин Йовчев и на временно ръководещия мисията на Израел в София Саусан Хасон.

Над 10 израелски компании, лидери в сферата на сигурността, са подготвили изложение, на което да представят своите разработки. То е било последвано от двустранни срещи между израелския бизнес и българските правителствени експерти в областта. Всъщност изложението е реализирано по идея на управление СИБАТ на израелското министерство на отбраната, което се занимава с износ на спецтехника и сътрудничество в сферата на сигурността.

Репортер на БГНЕС успя да се срещне с Ехуд Харуш, представител на израелската компания Flying production ltd. Той каза, че целта на посещението му в България е представяне на производството на компанията. Той не беше информиран в детайли кой е организирал изложението, но мисли, че са присъствали представители на 13 израелски компании в сферата на сигурността. Тази, в която работи самият той, е представила малки безпилотни самолети, които могат да излитат и кацат вертикално. Тези машини могат да бъдат използвани за правене на снимки или видеозапис, но могат да бъдат използвани и за други цели – от армията или спецчастите.

"Не зная дали България ще купи нашата продукция, но винаги има шанс за това. Ние винаги сме доволни, когато показваме произведеното от нас пред потенциален клиент. Това, което израелските фирми показаха тук, са предимно малки системи, които не са толкова скъпи, колкото големите, с които можете да сравните цените. Говорим за малки предмети. Като цяло мога да обобщя това, че изложението беше организирано за вашето вътрешно министерство, за работа в сферата на сигурността. Не съм запознат точно с намеренията на българското правителство, т.е. не зная дали техниката ще бъде използвана и от въоръжените ви сили", каза Харуш.

По думите на израелския бизнесмен вероятно е имало някакво объркване при подготовката на посещението им, за да съвпадне то с визитата на българския премиер Пламен Орешарски в Израел. Но според него за израелските фирми би било по-добре с производството им да се запознае премиерът ни. Като цяло компаниите са представили: малки безпилотни самолети за събиране на информация, сред които и Flying production ltd, малки комуникационни системи с мини-слушалки за ушите, бронирани коли и естествено, хора, работещи в областта на кибервойната /което става по-актуално с всеки изминал ден/. Три от компаниите произвеждат дронове. Не е имало разговори за бойни самолети и изтребители, тъй като Израел не произвежда такива неща. Що се отнася до машини "втора ръка", Харуш не е чул да е имало такива разговори. Но и това е в областта на военните, докато изложението е било в сферата на вътрешните работи. В Израел има две компании, които могат да реновират например руски самолети, но те не са имали представители на събитието в София.

На въпрос харесва ли България, Харуш отговори утвърдително и с усмивка. Що се отнася до палестинците у нас, той изтъкна, че най-доброто решение за всички народи по света е мирът. Попитан дали отношения Израел-Турция не са много напрегнати след атаката на израелски командоси срещу турския кораб "Мави мармара" в края на май 2010 г., пътуващ за Газа, представителят на Flying production ltd каза, че политическите връзки между двете страни са добри. В отговор на въпроса какво е положението в Близкия изток след Арабската пролет, подменила диктаторските режими с ново управление, част от което са терористични организации, Харуш каза, че всяка страна трябва сама да решава проблемите си. На уточнение, че например Сирия е техен съсед, той посъветва репортера на БГНЕС да потърси отговор в тази страна.