В следващите 10 години се очаква повече от 50 на сто от учителите да се пенсионират, а сега едва 3 процента са на възраст до 29 години. За това алармира министърът на образованието проф. Анелия Клисарова в навечерието на новата учебна година.

Целият педагогически състав в страната сега наброява 127 125 души и за момента системата изпитва недостиг само на учители по английски език и то в малките населени места.

Въпреки това според министъра трябва да се вземат мерки, за да не останем без преподаватели след няколко години. Много е важно заплащането, трябва да помислим и за условията на труд, както и да стимулираме младите хора да учат педагогика, призна тя.

Като потенциални мерки образователният министър посочи стимулирането на университетите да отпускат повече места „държавна поръчка” за педагогическите специалности, да има и стажантски програми за учащи. Мисли се и да има социален пакет за млади учители, които са готови да започнат работа в малките населени места.

Това може да са специални условия при теглене на заем, при наем на жилище или специален транспорт, стана ясно от думите на Клисарова. В същото време се оказва, че броят на учениците сега е горе-долу същият, колкото и през последните години, макар че от министерството не успяха да кажат точно колко са били учениците през учебната 2013/2014 година.

На 16 септември училищния праг ще прекрачат 755 674 деца, от тях 63 596 са първолаци. Учебните помагала вече са раздадени. Над 20 милиона лева са похарчили от министерството за тях.