Корейската народнодемократична република вероятно е пристъпила към пускане отново на плутониевия реактор на Научноизследователския център в Йонбьон, предаде агенция Асошиейтед прес.

По данни на АП такива изводи са били направени въз основа на анализ на спътникови, снимки, направени от експерти на Американско-корейския институт в Школата за перспективни международни изследвания към университета "Джонс Хопкинс" във Вашингтон. Те са на мнение, че косвено доказателство за пускането на системата в експлоатация е направена на 31 август снимка, на която се вижда бяла пара да се издига над сграда в съседство с ядрената установка.

Учените са уверени, че в нея са разположени парни турбини и електрогенератори, действащи с изработена от реактора топлинна енергия. В центъра в Йонбьон е разположен завод за обогатяване на уран и реактор с мощност 5 мегавата, който беше спрян през 2007 г. в рамките на договорености, постигнати на 6-странните преговори. След спирането беше взривена вентилационно-охладителната кула на обекта.