Предоставеният на САЩ руски план за поставяне на химическия арсенал на Дамаск под международен контрол включва четири етапа, като първият от тях е присъединяването на Сирия към Организацията за забрана на химическите оръжия, съобщава в. "Комерсант".

Според изданието този обстоен план е бил връчен на американците във вторник, което Москва оповести снощи. Първият етап на плана предвижда присъединяването на Сирия към Организацията за забрана на химическите оръжия, уточнил дипломатически източник пред "Комерсант".

След това Сирия трябва да разкрие местата, където са складирани химическите й оръжия и където те се произвеждат. Третият етап предвижда да се разреши на инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия да влязат в Сирия, за да ги проверят. Накрая, в сътрудничество с инспекторите трябва да бъде решено по какъв начин ще бъде унищожен химическият арсенал на Сирия. Според "Комерсант" още не е решено на кого ще се възложи унищожаването му, но не е изключено това да сторят съвместно САЩ и Русия.