Президентът на Китай Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин не успяха да постигнат споразумение относно природния газ, въпреки че очакванията това да стане факт на последната им среща бяха големи.

Вместо това доминираща роля продължават да играят търговските опасения, в това число цената на синьото гориво, за която двете страни не могат да се разберат вече почти 10 години. След срещата говорителят на руския президент Дмитри Песков заяви, че преговорите продължават.

Според държавната информационна агенция на Китай Путин е заявил, че двете страни са постигнали значителен напредък в преговорите за цената.

В обща позиция на държавните ръководители се казва, че доставките на руски газ към Китай ще започнат „възможно най-скоро“. Тази фраза обаче е била използвана и при много от предишните преговори между „Газпром“ и китайската държавна газова компания, припонят от "Си Ен Би Си".

Много енергийни експерти смятаха, че този път до споразумение може да се стигне, имайки предвид, че Русия иска да диверсифицира продажбите на „Газпром“ към Азия, а не само към европейския пазар. Очакваше се още Путин да приеме исканията на Китай за цената на синьото гориво заради лошото състояние на руската икономика. От Международния валутен фонд (МВФ) прогнозират БВП на страната да нарасне с едва 0,2% през тази година.