По време на посещение в Канада британският принц Чарлз сравни руския президент Владимир Путин с Адолф Хитлер по повод действията на Москва в Украйна. В недобре обмислен коментар принц Чарлз е казал на жена, чиито родители са станали жертва на Холокоста, че Владимир Путин върши абсолютно същото като Адолф Хитлер. Политически наблюдатели на Острова смятат, че думите на уелския принц могат да се тълкуват като критика към Запада за неуспеха да се противопостави на анексирането на Крим.

Принц Чарлз има планирана среща с руския държавен глава на 6-и юни във Франция за годишнината на десанта на съюзниците в Нормандия във Втората световна война.
Принц Чарлз и херцогинята на Корнуол са на обиколка в Канада с наситена с посещения програма. Британските медии коментират, че е необичайно членове на кралското семейство да изразяват мнение по чувствителни политически въпроси. Говорител на кралското семейство заяви, че не може да коментира изявлението на принц Чарлз, направено по време на частен разговор.
През март бившият американски държавен секретар Хилари Клинтън направи подобно сравнение между Путин и Хитлер, когато Русия започна да издава паспорти на украински граждани.