При покупка на автомобил втора употреба задължително трябва возилото да бъде качено на подемник и да се огледа за ръжди и състоянието на окачването.

Българи горят по нова схема с автомобили втора употреба от Италия. На мераклиите за ново возило, които искали лично да си харесат и докарат кола от Ботуша, им пробутвали външно много добре изглеждащи возила на атрактивно ниска цена, които обаче в последствие се оказвало, че имат задължения от глоби към КАТ или други тежести, които могат да надхвърлят 2000 евро, съобщава в ."Монитор". За да отпишат колата от италианските служби и да могат да я докарат, купувачите задължително трябвало да платят задълженията, ако искат придобивката им да напусне пределите на Италия. За тази измама предупреждава пред изданието Петър Величков, който от близо 10 години е в бранша с возила втора ръка.

Неговият съвет е задължително преди покупката на кола е да се провери в чуждестранната агенция дали има задължения. Това го правели всички български агенти, които обикалят всеки ден пазарите зад граница в търсене на евтино возило.

Ако все пак решите, че няма да си докарвате мечтания автомобил сам а ще се доверите на търговец от автокъща, трябва да сте наясно с някои хитрости на продавачите.

В момента един автомобил от най-голямата борса за коли у нас в Горубляне храни шестима души. Търговец, тапицер, бояджия, шофьор на автовоз, специалист по връщане на километражи и човек, който по цял ден преглежда обявите в чужбина в търсене на изгодна обява - това са хората, през които минава почти всяко возило, преди да влезе в автокъщите у нас и търговецът да го предлага като "уникат". Около 80-90% от автомобилите по пазарите в Лом, Враца, Монтана, Горубляне, Дупница, са т.нар. проблемни коли. Част от тях са внесени на ниски цени, защото са имали удар. Други са били със здрави купета, но с двигатели за основен ремонт. За да се възползват от изгодната оферта, търговците ги внасяли, след което купували нов мотор от морга и го монтирали в здравото купе. Клиентът няма как да разбере, че агрегатът е бил сменен. Причината е, че, когато возилото е нов внос, в немските или италианските документи не е описан номерът на двигателя, защото той се смята за консуматив.

"У нас се вкарват такива автомобили, тъй като българинът е особен купувач той е доста взискателен и в същото време не иска да дава много пари. Клиентът идва при мен и иска например БМВ модел е46 след фейслифт, с мултиволан трилъчев, с джанти 17-ки, тъмно на цвят и да струва 6000-6500 лева. Е, няма такова БМВ", коментира пред вестника Величков. Отначало той внасял коли за крайните клиенти, но сега продава основно на едро на търговци, които взимат колата в "суров вид" и започват да я реставрират.

"Когато преди дойдеше купувач при мен, гледа километража и ако започва с 200 хиляди, казва, че са му много. Коли над 200 хиляди километра купуват само хората, които разбират и са наясно, че за поддържана кола това е нищо. Ако километражът започва с 300 хиляди, никой не я поглежда. Затова пазарът един вид принуждава колите да са по на 140-160 хиляди километра", обяснява вносителят.