Две момиченца и две момченца си имат от вчера Севдие и Ерхан Ахмедови от Русе. Бебетата проплакаха едно след друго в рамките на две минути от 12.23 до 12.25 ч. с помощта на многоброен и отлично координиран медицински екип. Важно уточнение е, че те не са заченати ин витро.
Д-р Георги Хубчев поведе операцията заедно с колегите си д-р Стела Минчева и д-р Павлина Николова, асистирани от акушерките Янакиева и Антонова и санитарките Маринова и Пухлева. След като на бял свят се появи първото момиченце, в акция влязоха педиатрите д-р Нина Радкова, д-р Лилия Георгиева и д-р Лиляна Панайотова, заедно със сестрите Барбукова, Ямак и Кръстева.
Четирите бебета бяха абсолютна изненада за младото семейство. Севдие постъпила преди седмици в АГ-комплекса, тъй като многоплодовата й бременност изисквала специални грижи. Наблюдаващият я гинеколог обаче не е успял да преброи колко точно сърчица тупкат в маминия корем и всички очаквали бебетата да са три.
По време на операцията вчера д-р Хубчев бе изненадан да установи, че едно от момиченцата се е „скрило“ над братята си и е било трудно да бъде видяно дори със съвременната техника.
Благодарение на професионализма на блестящите русенски неонатолози великолепната четворка се чувства добре и всички бебета имат добри шансове за живот. Най-мъничкото момиченце е с тегло 1300 г, следвано от братчето си с 1400 г, сестра си с 1450 г и най-едрия юнак с 1600 г.
Севдие бе подготвила три имена за децата си - Бенет, Енес и Ранес, но след вчерашния щастлив сюрприз двамата със съпруга си измислиха още едно красиво женско име. Три часа след раждането най-малката дама от семейството бе наречена Севи, с което да продължи майчината издръжливост и любов.
Голямата Севи е на 31 години и работи като продавачка в един от русенските магазини, а таткото Ерхан прави първите си самостоятелни стъпки в търговията.
Предишното раждане на четиризнаци в Русе е преди повече от 51 години - на 14 януари 1962 г. Тогава на бял свят се появяват Цветан, Павлина, Здравко и Румяна Драганови. Те се превръщат в световна новина и пресата от десетки страни по света публикува материали и снимки на голямото семейство. За съжаление след заболяване от бронхопневмония едва на пет месеца Здравко угасва, а Павлина остава с увреждания и доживява едва до 4 годинки.
Живи и здрави остават Румяна и Цветан. Сестрата живее във Велико Търново, а братът е учител в Русе и бивш директор на ПГ по химични технологии и биотехнологии. Вчера Цветан Драганов научи от „Утро“ за новите четиризнаци и се върна в спомените от детството си, когато цялото му семейство е било медийна сензация.