След като стана ясно, че победителката в конкурса „Майка на годината“ - моделката Теди Велинова, съпруга на пластичния хирург д-р Енчев, отглежда своя Филип с помощта на две бавачки, към класацията вече може да се присъедини и русенката Севдие Ахмедова. Тя също не би могла да се справи, ако до нея не са двете й помощници. Разбира се, че в първия случай става дума за капризи, а във втория - за абсолютна необходимост. Съпругата на силиконовия майстор се страхувала дали ще подходи правилно към отглеждането на бебето си, докато Севи има обикновен недостиг на работна и грижовна ръка около четирите си рожби.
Отиващата си 2013 г. донесе огромна радост както на семейството на Севи и Ерхан, така и на цялата акушеро-гинекологична общност в страната. Медиците успяха да помогнат за зачеването, износването и раждането на четири прекрасни бебета. Това се случи на 9 септември и в рамките на две минути от 12.23 до 12.25 ч
на бял свят се появиха Енес, Ранес, Бенет и Севи
Тогава мъниците тежаха от 1300 до 1600 грама. Днес вече всички са прехвърлили четирите килограма и имат сили да шават, да се оглеждат и най-вече да плачат.
Новата година многолюдната фамилия ще посрещне в двустайното жилище, което им бе предоставено от Общината. Тъй като отглеждането на четири бебета едновременно е напълно непознато на повечето хора, вероятно затова служителите от настанителното звено са сметнали тази квадратура за напълно достатъчна. Но Севи и Ерхан са благодарни за жеста и не коментират удобствата в панелния блок 119 в „Чародейка“. Фактите обаче са такива, че заради изцяло външните стени на апартамента, по стените е избила влага. Компенсират я със специален уред, тъй като това е едно от вредните за бебетата условия. Банята, която е не повече от два квадрата, е и тоалетна, което прави изключително трудно изнасянето на корито и кофа за къпане на бебетата. Кухнята също е в стил „миниатюра“, затова и си поръчали по-тясна маса за хранене, която да не се удря във вратата.
Изплатиха ми всички помощи от социалните и затова успяхме да се обзаведем, пояснява майката Севи.
Детската стая е истинско приказно място
в което четирите креватчета заемат почти цялата територия. Родителите на бебоците са се представили като професионални интериорни дизайнери и са съчетали по най-подходящия начин цветовете в бебешкото царство. Тъй като им подарили две обикновени легълца и две модерни, люлеещи се, ясно станало кой къде ще спи - ревльовците в модерните, кротките в другите. Енес, най-големият в групата, още в Родилното отделение показал, че не е голям почитател на спокойния живот, затова получил първото креватче-люлка. След него сестричката му Бенет извивала постоянно глас в съревнование с баткото и така за нея била осигурена същата екстра. Ранес и Севи останали в обикновените легълца, макар отскоро и Севи да проявявала желанието си да е сред певците в групата.
В това семейство няма и минута тишина. Ситуацията е почти като в Микропедиатрията на болницата. Докато едното спре, друго се обажда, но
не са рядкост случаите да пеят в хор и четиримата
Тогава ръце не ни достигат, макар някоя от бабите винаги да е на линия, споделят младите родители. Всъщност без двете щастливи баби отглеждането на бандата би било невъзможно. От раждането им досега Севи и Ерхан са излизали един-единствен път заедно и сами. Ходихме на кино, искахме да гледаме „Замръзналото кралство“, но не улучихме часа и попаднахме на друг филм, но ни хареса, разказват те.
Денонощният режим на бебоците се спазва строго за радост на педиатрите, които се грижат за тяхното здраве. Въпреки че са много и всички процедури около тях са истински екшън, никой не бърка нито шишетата с мляко, нито бибероните, нито креватчетата.
Най-голямата помощ, която сме получили, е от фирмата за адаптирани млека „Милупа“ - до шестия месец са поели изхранването им и това е просто изключителен жест, казва Севи. Мъниците опустошават по една кутия на ден, а това им спестява близо 20 лева. Това прави по 600 лв месечно, което си е сериозна помощ.
Макар че са още дребчовци,
всеки си има свой характер и темперамент
Енес е ревльо, много любопитен и неспокоен. Бенет пък е глезлата на тати, която с милото си гласче направо разтапяла сърцето на баща си и той автоматично я вземал за гушкане, след като се върне от работа. Ранес е пример за подражание - спокоен, усмихнат, старателен в яденето и спането. Малката Севи пък доскоро била кротичка, но покрай останалите гласовити и тя започнала да капризничи. След имунизация обаче всички са неспокойни и бързо сформират бебешкия си смесен хор. Нито пеещи играчки, нито скачащи жаби могат да ги разсеят и всяко от бебетата си държи на арията.
След цели осем години брак тези гласчета са най-голямото щастие в любовта на Севи и Ерхан. Затова и тази година им е записана със златни цифри в семейната история. През февруари чертичките в теста за бременност били две, а през септември се превърнаха в четири дечица. В този период бъдещата майка преминала през всички отделения на АГ-комплекса - от Патологична бременност, през Гинекология, Родилно, Интензивно и Неонатология. Нито един от хората там не ме е обидил за нещо, не съм видяла и частица лошо отношение, изпитвам само благодарност към лекарите, сестрите, акушерките и санитарките там, признава младата майка. Държи да го каже, тъй като е попаднала на група във Фейсбук, която описва положението в АГ-комплекса като ужасяващо. Вероятно всеки си има причина да пише такива неща, но аз съм наясно, че
ако не бяха тези лекари, нямаше да имам тези бебета
категорична е Севи.
Покрай грижите за рожбите си двамата родителите са в страхотна спортна форма и могат да се състезават с който и да е модел на модния подиум. В родителството също - огромната любов между двамата прелива в щастие към бебетата. Да отгледаш бебе, не е лесно. С близнаци - двойно по-трудно. А с четири - фантастично. Надеждите на семейството за новата година са децата да растат здрави, да направят първите си крачки, да кажат първите си срички и да пълнят къщата им с радост.