Камелия Славейкова е икономист по образование и от 2008 г. е изпълнителен директор на „Шел България“. В компанията работи от 1993 г. и е преминала през всички стъпала на ръководната йерархия. Тя бе в Ротердам, за да представи българските отбори в престижното състезание за млади инженери „Шел Екомаратон“ и да им помогне в създаването на нови контакти.

- Госпожо Славейкова, не е ли парадоксално компания, която търгува с горива, да насърчава икономията на горива?
- Звучи парадоксално наистина, но е факт. „Шел Екомаратон“ е инициатива, която стартира преди 30 години във време, в което никой не е мислел и не е имал идея за енергийна ефективност и икономия на гориво. Тогава никой не се е интересувал от това, че енергийните ресурси могат да се ограничават и че енергийните източници са изчерпаеми. Тези факти говорят само за едно - „Шел“ е компания, която мисли в глобален мащаб за бъдещето. Работейки в тези параметри, компанията мисли за това как ще се развива в бъдещето и за необходимостта от това да развива различни сценарии. Позволява си да мисли напред, тъй като има ресурсите за това, включително хората и талантите им.
- Имате предвид поощряването на младите инженери?
- Точно така. Ние смятаме, че трябва да се насърчават конструкторските умения на младите инженери, които трябва да тестват и сами да разработват модели. Така те прилагат наученото от лекциите в практиката си. Това им дава възможност да се доближат както до най-новите постижения в областта им, така и да се потопят в сферата на енергийните предизвикателства. Това състезание не е свързано само с инженерната наука, а и с алтернативните горива. 
- Бъдещето на хибридните автомобили ли е?
- Не са само те. Ние вярваме, че те са само един елемент от енергийния микс. Има място за всички енергийни източници, затова и поощряваме точно тези новаторски разработки. Съвсем случайно е, че всички български отбори се фокусираха върху електрическите модели. Това е техен избор, а не предварително указание.
- Това, че нашите не са в челото на класацията, притеснява ли ви?
- Ни най-малко. За нас е важно, че участват български студенти и учениците от Чепеларе, защото така могат да натрупат опит и да мислят по различен начин. Русенските участници се представиха достойно и мога да ги оценя като отличници при дебютантите. Благодарна съм на ръководството на университета, на общинската власт в Русе и на спонсорите, че се довериха на тези ентусиасти и им дадоха възможност да премерят сили с най-добрите и опитни отбори от цяла Европа.