Службите за сигурност на САЩ са използвани за шпиониране на най-голямата компания в Бразилия петролния гигант Петробрас, става ясно от американските документи на тайните служби, разкрити в неделя от бразилската ТВ Глобо, съобщи АФП. Телевизията показа документи от юни 2012 година, предоставени от американския компютърен специалист Едуард Сноудън.

Преди седмица медията разкри чрез документи на Сноудън, че американските служби са наблюдавали и анализирали комуникациите на президента на Бразилия Дилма Русеф.

"Частната информационна мрежа на Петробрас, както й комуникациите на Русеф, са били следени от американската Агенция за национална сигурност (NSA). "Това противоречи на твърдението на NSA, че няма икономически шпионаж", подчерта бразилската телевизия.

Годишният оборот на Петробрас е 280 милиарда реала (около 93 милиарда евро). Компанията е нa първо място в света по добив на петрол в дълбоки води. Според телевизията не е известна степента на шпионажа или какво точно са търсили тайните служби на САЩ.

Обвиненията произтичат от разкритите документи на разузнаването на САЩ, предадени от бившия американски разузнавателен компютърен специалист Едуард Сноудън. Той е обвинен в шпионаж в САЩ, защото показа степента на електронно наблюдение на САЩ в света. Сноудън получи временно убежище в Русия. Той изпраща големи масиви документи на журналиста на "Гардиън" Глен Грийнуолд, който в момента живее в Рио де Жанейро.

Американският президент Барак Обама обеща да отговори на бразилското правителство по обвиненията за американски шпионаж в Бразилия.

Дилма Русеф, която бе планирала да направи официално посещение във Вашингтон на 23 октомври, съобщи, че отлага пътуването на екипа си, който трябваше да подготви визитата й в САЩ, докато получи разяснения по въпроса.

Във вторник бразилският министър на съобщенията Пауло Бернардо заяви, че "всички обяснения от началото на този случай се оказват фалшиви". "Изглежда по-тежко, отколкото на пръв поглед", бе позицията на Бернардо. "Това е търговски и индустриален шпионаж и е налице интерес на Съединените щати да узнаят предварително къде са залежите и други важни въпроси в икономически и търговски области", каза министърът.

През юли южноамериканската страна поиска обяснение от Вашингтон, след като ежедневникът О Глобо разкри въз основа на същите документи, че Бразилия е част от мрежа от 16 бази за шпионаж на американското разузнаване.