Показването на емоции при огледите или при преговорите е една от най-често допусканите от купувачите грешки, която трябва да се избегне, пише imoti.net. Те могат да направят продавача по-малко склонен на отстъпки или дори да го накарат да откаже сделката, като постави неизпълними условия. Най-добре е тази част да се остави на брокера, който има нужния опит и няма да се остави на емоциите.
Ето 10 полезни съвета, които ще са от полза за всеки, който е решил да пристъпи към покупка на жилище:
1. Преценете възможностите си и своя максимален бюджет, който да не надскачате.
2. Не бързайте с огледите преди да сте си осигурили финансирането и преди да сте готови да купувате.  Ако планирате да придобиете основната част от сумата, с която мислите да купите имот от продажбата на ваш наследствен имот и да доплатите за по-голям или по-хубав, вашият план е класика, но не бързайте да ходите на огледите преди да сте получили капаро за вашия имот. Продажбата отнема време и ако не сте се посъветвали с брокер относно реалната продажна цена на имота си, то предлагането за продажба на вашия имот би могло да се увеличи до повече от половин година.
3. Ако планирате да купувате имот с ипотечен кредит, като за ипотека ще послужи бъдещият ви имот, е необходимо най-напред да получите одобрение от банката на база вашите доходи и едва тогава ще знаете на каква сума ще можете да разчитате под формата на ипотечен кредит от банката. След като банката ви одобри според вашия трудов стаж и доходи идва ред за оценка и одобрение и на имота, който банката ще приеме като обезпечение, срещу което да ви отпусне заем. Възможно е имотът да се продава на много по-висока цена от тази, която ще определи независимият оценител изпратен от вашата банка. Не оставяйте капаро преди да е ясно каква ще бъде оценката на имота, защото в противен случай има опасност да го загубите.
4. Не забравяйте самоучастието, ако ще разчитате на ипотечен кредит. Необходимо е да имате налична сума поне 15-20% от цената на имота и то ако имате добра кредитна история, високи официални доходи и немалък трудов стаж. Ако нещо от тези неща ви липсва, мислете за по-голямо самоучастие.
5. Изберете си опитен брокер, който работи само като такъв и с това си изкарва прехраната. Ако не бихте доверили косата си на фризьор, който всъщност работи като готвач, но преди време в казармата е подстригвал с една машинка, то тогава вероятно не бихте се доверили и на човек, който не се занимава професионално с покупко-продажба на недвижими имоти, защото в първия случай ще пострада прическата ви, а във втория рискувате да изгубите няколко хиляди евро платени в повече.
6. Преговорите са най-важната част, не ги подценявайте. След като сте харесали имот, оставете брокера да преговаря, той има нужния опит и няма да се остави на емоциите. Ако за вас няма значение кой имот ще си купите - този, който сте избрали сега или друг, то тогава не би трябвало да се вълнувате толкова много и да реагирате нервно, ако продавачът не откликва на всички ваши предложения. Ако сте прекален непукист също има опасност да бъдете лесно разкрит от брокера на продавача, а също така сценките с доброто и лошото ченге или пък огледите на един друг още по-хубав и още по-евтин имот вече не минават.
7. Помислете с какво можете да направите компромис. Винаги се тръгва в търсене с идеална цел и постепенно се ориентираме към наличното предлагане. Най-трудният компромис е този с цената - да решиш да платиш повече се случва рядко, затова е по-добре да направите компромис с нещо друго. Сменете района, сменете изискването си за етаж, за изложение или пък за тип строителство и нещата ще се получат. Често на купувачите им се иска да купят имот в даден район, в който обаче цените са високи и търсенето е силно и чак след като се убедят лично, че цените не падат дори след преговори до желаните от тях нива, едва тогава започват да мислят за алтернативни райони. Не правете тази грешка, защото докато гледате имоти в райони, които не са ви по джоба, други вече минали по вашия път в този момент оглеждат най-изгодните предложения в алтернативните райони преди вас.
8. Помислете за сроковете. Ако живеете под наем, не бързайте да съобщавате на хазяина, че имате намерение да купувате имот и скоро ще освобождавате квартирата си. Между предварителния договор и прехвърлянето на имота има обичайно между 4 седмици и два месеца, а ако ще купувате с ипотечен кредит, си предвидете и опция за по-дълъг срок. Внимавайте какво и кога казвате на наемодателите си, за да не ви изхвърлят по-рано от колкото имате готовност да се нанесете в новия си дом.
9. Когато направите предложение, уточнявайте всички детайли. Примерно: Ще купя имота на тази цена, но нека да поделим разходите по прехвърлянето на имота. Или: аз ви давам по-голямо капаро от 10%, а вие се изнасяте максимум до един месец.
10. Помислете за ремонта. Ако бюджетът не ви е достатъчен за покупка на имот ремонтиран до ключ, а такива не се предлагат много, помислете за ремонта като цена и за ремонта като време.