Опасни и смъртоносни болести като детски паралич, дифтерия, тетанус, морбили и коклюш може да се върнат у нас, след като са били изкоренени. За това предупреди главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Опасността от полиомие­лит идва от бежанци. Последният случай на детски паралич в страната е бил регистриран през 2002 г. „На един доказано болен се смята, че има поне още 100 заразени, които обаче нямат симптоми на парализа", обясни за „Преса" началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София д-р Атанас Мангъров. Затова дори и един случай буди много тревога. Най-голямата епидемия в България от полиомиелит е регистрирана през 1958 г. с 10 000 доказани заразени. Реално болните обаче са били над 1 млн. души. Вирусът на полиомиелита атакува двигателните неврони в гръбначния мозък, което причинява пълна парализа и крайниците атрофират. Когато пък са засегнати невроните, които отговарят за дихателната функция, пациентите спират да дишат.
Другата опасна зараза, която може да стигне до страната ни, е дифтерията. „В момента болестта е засечена в Украйна и Латвия и ако се натрупа повече неимунизирано население, може да пламнем и ние", обясни д-р Кунчев. Дифтерията причинява т.нар. круп или свиване на гърлото и болните умират от задушаване.
През 2007 г. са регистрирани и два случая на тетанус, а заразените са деца, на които не е поставена нито една ваксина. Смъртността от заболяването е над 70%, но лекарите успяват тогава да спасят и двете хлапета. Инфекцията влиза в тялото през рана и образува токсин, който блокира интерневроните в гръбначния мозък. Това причинява силни гърчове, които може да продължат повече от час. По време на конвулсиите болният може да спре да диша, да скъса мускул или да счупи кост.
Коклюшът и морбили също са сред заразите, които отново се върнаха в страната. Причината е, че ваксината срещу магарешката кашлица създава имунитет едва за 5-6 години и на практика всички над 14-годишна възраст са изложени на риск. На всеки десет години трябва да се прави реимунизация, но едва 10% от хората го правят. „Появата на морбили означава, че има много неваксинирани. Основно две са рисковите групи, които не са обхванати от задължителния имунизационен календар - ромите и хиперинформираните интернет майки", посочи д-р Мангъров. През 2010 г. са се разболели 24 000 българчета, като от тях 24 са починали. През миналата година в Европа има регистрирани 34 000 случая на морбили, а в Америка и Канада, където правилата за ваксинация са изключително строги - едва 400.
„Ваксините са измислени навремето от нужда, защото милиони са измирали от чума, холера, вариола. Но не всички. Това означава, че ако спрем да правим имунизации, човечеството няма да се свърши. Тези, които са по-здрави, те ще оцелеят. Но имаме ли право днес да правим този експеримент с хората, след като можем да ги предпазим. Кой има право да влиза в ролята на съдбата и да решава, че ваксини вече няма да се слагат. Някои майки могат да вземат решение да не имунизират детето си, но не разбирам с какви сили и морал ще чакат какво ще стане с него", заяви националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Тя успокои за пореден път родителите, че у нас няма смъртен случай след поставяне на ваксина. „Доказано е, че няма как имунизация да причини аутизъм, множествена склероза или автоимунна болест. Това са глупости. Живак във ваксините също няма. Никога не е имало. Преди 1990 г. се е ползвало като консервант съединението тиомерсал, в което е имало само няколко молекули живак", подчерта проф. Кожухарова.
Днес в телевизионно интервю д-р Здравко Георгиев, който лесува бежанци у нас, изказа противоположно мнение. Той бе категоричен, че търсещите убежище у нас идват здрави, а децата се имунизират.