Нивото на Дунав в русенския участък рязко се покачи вчера с над метър заради наводненията в Сърбия и днес котата ще бъде 747 см, съобщи изпълнителният директор на АППД Георги Георгиев. По думите му реките Велика Морава, Сава и Тиса, които се вливат в Дунав, са пълни и днес по всяка вероятност шлюзът „Железни врата“ ще бъде отворен. Поради това от утре до четвъртък в Русе се очаква нивото да надхвърли осем метра, но това няма да застраши града, тъй като кейовата стена е достатъчно висока и за над 9.20 метра вода.
Заради високите води островите по Дунава от вчера са залети и вероятно вълната ще стигне и до дигите. Бреговата ивица на рибарското селище под хижа „Приста“ също е под вода. Затова от АППД са отправили предупреждение към всички областни управители по поречието на реката и до Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“. Засега няма никаква опасност за населените места, но горските фирми, които работят по островите, ще трябва по най-бързия начин да изнесат техниката си, за да не пострада.
Предупреждения са отправени и към корабоплавателите, тъй като високите води крият опасности за трафика по реката. „Много ниските води създават проблеми за корабоплаването с появата на плитчини. Високите води също създават опасности, тъй като реката влачи много предмети, чукани, огромни дървета, които попадат във винтовете на корабите и водят до аварии по корпусите, посочи инж. Георгиев. И побърза да успокои, че прогнозите все пак показват, че няма да се стигне до бедствената ситуация като пролетта на 2006 година, когато на 24 април край Русе бе отбелязано рекордно високото ниво от 9,12 метра.