Задържателен резервоар с обем от над 2700 кубични метра по бул. „Христо Ботев“ ще реши проблема с редовните наводнения в този участък на Русе. Той ще бъде изграден в рамките на големия ВиК проект. Първият етап за реконструкцията на канализационни колектори и водопроводи вече започна с разкриване на главния канализационен колектор при кръговото кръстовище на булевардите „България“ и „Тутракан“ преди Дунав мост. Той е свързан с канализационната помпена станция до „Дунав мол“, която подава отпадъчни води към градската пречиствателна станция.
Предстоят строителни дейности в Младежкия парк, по бул. „Цар Освободител“, улиците „Тулча“, „Яребична“ и др. Общата дължина на водопроводите, които предстои да бъдат реконструирани, е приблизително 3,5 км, а на канализацията около 2 км. Ще бъдат изградени и 136 сградни водопроводни отклонения.
Големият проект за реконструкция на ВиК мрежата в Русе се изпълнява с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП „Околна среда 2014-2020 г.“.