Електронната цигара е поне толкова ефикасна за отказване от вредния навик, колкото и никотиновите лепенки, сочи проучване.

Напоследък се правят множество анализи за това вредни или полезни са електронните цигари и водят ли до спиране на пушенето. Тест, направен миналата седмица от кардиолог, показа безобидността на електронната цигара, която вкарва никотин под формата на пара в устата. Анализът на Константинос Фарсалинос, представен на европейски конгрес по кардиология в Амстердам, показва липса на увеличение на наситеност на въглероден окис в кръвта при употреба на електронни цигари, за разлика от истинските. Изследване на новозеландски учени показва и ефективността на електронната цигара за отказване от пушенето. Франция обаче затегна мерките срещу пушенето, като те обхващат вече и електронните цигари.

Забранява се продажбата им на лица под 18 години, както и рекламата им на публични места, подобно на цигарите. Според британското медицинско издание "Лансет" изследване на университета в Оукланд показва, че електронната цигара е сходна по ефект на никотиновата лепенка, като помощно средство за отказване от пушенето за поне 6 месеца. От общо наблюдавани 657 пушачи, желаещи да се откажат, 7.3% , които са тествали електронни цигари в продължение на 13 седмици, са спрели пушенето изцяло, срещу 5.8% постигнали същия резултат, но с никотинови лепенки.