Международната общност е далеч от намирането на единен подход за разрешаването на кризата в Сирия. Това призна федералният канцлер Ангела Меркел, която участва в срещата на Г-20 в Санкт Петербург.

Тя констатира, че обсъжданията, които са провели страните от Г-20 са били наистина важни. "Но в момента не можем да достигнем до обща оценка и да излезем с единна резолюция", заяви Меркел.

Тя е убедена, че въпреки съществуващите разногласия, повечето страни от Г-20 не се съмняват, че конфликтът в Сирия трябва да бъде разрешен с политически средства. "Съществува широко разбиране, че задължително трябва да бъде стартиран политически процес", подчерта Меркел.

Тя изрази надеждата, че конференцията "Женева-2", въпреки изострянето на ситуацията около арабската страна все пак ще се проведе.

Според нея сесията на Общото събрание на ООН, която се открива на 23 септември, може да бъде използвана за начало на процеса на политическо урегулиране. Тя посочи, че е обсъдила в Санкт Петербург с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун сирийската криза и се е обявила за скорошно публикуване на резултатите от разследването на химическата атака от инспекторите на световната организация.