37-годишен саудитец, бивш военен пилот, изрази надежда да бъде одобрена кандидатурата му за еднопосочно пътуване до Марс в рамките на проект за създаване на човешка колония на Червената планета.

"Мечтая да стана първият пилот мюсюлманин, който да участва в мисията" на Марс Уан, холандската компания с идеална цел, която от април миналата година приема кандидатури за еднопосочно пътуване до Марс през 2022 г., заяви Абдулах ал-Захрани.

Той обясни кандидатурата си със своята "страст към иновациите в историята на авиацията" и допълни, че семейството му е против тази инициатива, която е "в своето начало". "Мога да бъда одобрен, но мога и да не бъда заради причини, свързани с мисията или избора на кандидати", заяви саудитецът, чиято инициатива е подкрепена от множество интернет потребители в кралството.

Десетки хиляди хора вече се записаха за мисията, чиято цена, значително намалена заради липсата на връщане, е шест милиона долара. "Установяването на постоянна колония на Марс означава, че няма връщане", обясни Бас Лансдроп, съосновател и генерален директор на Марс Уан, на среща в началото на август във Вашингтон с група доброволци, готови да се запишат за еднопосочно пътуване до Червената планета.

Компанията търси общо 24 доброволци или шест групи по четирима души, които да изминат еднопосочния път на интервал от две години. Първата група трябва да замине през 2022 г. и да кацне на Марс през 2023 г. след седеммесечно пътуване.