Старата ограда на къщата, запуснатите стопански постройки, овехтелият гредоред на тавана на стаите, по който дежурят мишки, дори липсата на входна врата... Нито едно от тези неудобства не помрачава щастието на Саймън, Шарън и двете им деца Прешъс и Ейнджъл в Дряновец. Пътят на британското семейство стигнал до китното беленско селце съвсем случайно. Е, не без успешната намеса на русенски брокер на недвижими имоти. Но главното е друго - още като видели къщата, в която днес живеят, хората от Острова усетили, че Дряновец е тяхното място, а по-късно осъзнали, че случайни неща няма.
„Всичко тук ни харесва
и е много по-хубаво от Англия,“ споделят лъчезарните Саймън и Шарън Питък. Те купуват къщата в Дряновец през 2008 година и оттогава при всяка възможност се качват на самолета, за да отпочинат по селски.
Особено големи късметлийки са трите русокоси дами в семейството, които успяват да си откраднат повече време за наслада и отмора в Дряновец в сравнение със Саймън. Той всъщност е единственият работещ в семейството, а докато са в постоянния си дом - в английския град Кент, Шарън се грижи за 9-годишната Прешъс и с година по-голямата Ейнджъл.
Една от големите им мечти е да престанат с прекосяването на редовния маршрут Кент-Дряновец и да заживеят постоянно в беленското селце. За реализацията й обаче засега няма изгледи най-вече заради съмнението, че англоезичен мъж на средна възраст може да си намери прилична работа в България. Затова
семейство Питък изкарва пари в Англия и идва като на курорт в любимата си селска къща
В Дряновец прекарват повече от месец през лятото, а от няколко години са избрали да празнуват тук и Коледа.
„Прекрасно е и през лятото, и през зимата“, казва в един глас английското семейство. Малката Прешъс е искрено щастлива от слънцето и топлите летни дни, които са рядкост в родната Англия. Също толкова голяма радост й носи и снежната зима. И веднага си спомня за последната Коледа в Дряновец, когато излизала на двора и едрите снежинки кацали по нея. Голямо задоволство и лаком пламък в очите на малката чаровница предизвикват и българските краставици, които детето обожава. Всъщност цялото семейство е възхитено от вкуса на родните зеленчуци. И
изобщо не им липсват популярните в Англия закусвални като „Мак Доналдс“
„Обичаме много зеленчуци, айрян, „Загорка“, вино от Две могили, баница, свинско и пилешко месо“, изброяват на един дъх английските гости. Ейнджъл дори опитала наскоро и ексцентричното за тях заешко и останала възхитена от вкуса му. След като сами се уверили в качествата на произведените в домашни условия продукти, започнали да се чудят с какво ли се хранят в Англия, тъй като вкусът на тамошните храни дори не се доближавал до този на ястията в България.
Като се връщат към първите си български дни Саймън и Шарън казват, че къщата е била доста изгодна инвестиция, но ремонтът и стягането й били съпроводени със значителни разходи.
„Ето това беше стара стая, която превърнахме в баня и тоалетна“, започва разходката из почти напълно обновения дом Шарън. Обиколката преминава през кухнята и столовата, където еклектично са премесени поне два стила.
От таваните все още се вижда старият гредоред, а на сантиметри от него е модерната нова кухня
„Ще запазим колкото се може от автентичността на къщата“, коментира в тази връзка Шарън. Макар че това й желание е съпроводено от честото гостуване на мишки в стаите, които обаче сякаш не притесняват особено нито възрастните, нито децата.
Едно от любимите кътчета на двете красиви девойки е холчето, в което телевизорът е пуснат на музикален канал. Оказва се, че това никак не е случайно, тъй като русокосите къдравелки са много запалени и по танците, и по песните. И ако не тананикат и не танцуват, девойките обикновено са в двора, където ги чака примамливото слънце и разхлаждащият басейн. А това определено е атрактивно място за игра и забавления. Може би заради това Прешъс и Ейнджъл споделят, че изобщо не им е скучно в малкото селце, нито пък изпитват тъга по големите молове и търговски центрове.
„Ние не търсим шума и забързаното ежедневие тук, а търсим това, което е Дряновец - спокойствие и природа“, разказва майката. Затова семейството предпочита да си остане в селската къща, вместо да ходи примерно във Варна, където е летувало няколко години. Там я нямало тишината, за която копнеят, а допълнително ги натоварвали и високите цени на горивата. Саймън и Шарън споделят и разочарованието си от сънародниците им в близките села. И дори откровено заявяват, че
англичаните, които идват в България, не са хубави хора
„Ние искаме тук да живеем като българите, това много ни харесва, докато те очакват от нас да се държим като в Англия“, споделя синеоката дама. Затова и не държат да общуват с останалите англичани и дори се стараят да ги избягват. Докато за българите и тяхната дружелюбност са широко отворени. Цялото семейство е много щастливо, че хората са приятелски настроени, поздравяват се непрекъснато и си помагат безкористно и безрезервно. И веднага дават за пример Кристина, жената от магазина, която се е превърнала в много близка тяхна приятелка. Дори преобладаващата мургава част от населението на Дряновец помага редовно на английското семейство. Саймън веднага разказва как няколко цигани му помогнали за работа по част от дворното място, което догодина смята да превърне в нещо като беседка.
„Когато Саймън го няма те се грижат за мен, идват и ми помагат без да искат нищо в замяна“, споделя впечатленията си Шарън. Е, и двамата си признават, че се отплащат на съселяните си с
почерпки, но от сърце, а не изпросени
Затова семейството не може да каже нищо лошо за често сочените с пръст роми.
Целият този рай, в който се е превърнало местенцето в Дряновец обаче, е труден за описване на приятелите на Саймън и Шарън в Англия. Досега никой от тях не ги е посещавал, нито пък е любопитствал да опита живота на село. „Те не могат да разберат какво е, защото не са се докоснали до мястото“, категоричен е Саймън.
Макар английското семейство вече да отпътува от любимото българско кътче, Шарън споделя, че е нетърпелива за следващата ваканция, която ще прекара в Дряновец. На сбогуване те поздравяват с „чао“ и се обръщат към кмета на селото Тихомир Йорданов с „кмет“. Когато той им казва на български, че утре ще дойде тракторът, те с пълно разбиране отговарят „окей“. И споделят, че са наясно какво им казва, макар нашият език да им е много труден за научаване.
Освен Шарън и Саймън, още няколко англичани са закупили имоти в различни части на Дряновец. Засега обаче не са започнали да ги ремонтират или обитават, но според слуховете през октомври се очаква да посетят къщите си в селцето. С имот се сдобил дори световноизвестен диджей, чието име обаче хората не запомнили.