Китайските власти решиха да изпратят пет кораба за евакуиране на граждани на КНР от Виетнам, където в много градове от началото на май има антикитайски акции.

Би Би Си Нюз съобщи, че първият кораб се е отправил към бреговете на Виетнам в събота.

Досега от Виетнам са репатрирани близо 3000 китайски граждани, в това число 16 души, получили наранявания при антикитайските нападения.

Взривът на антикитайските настроения във Виетнам бе предизвикан от изострянето на конфликта между Пекин и Ханой за спорните Параселски острови в Южнокитайско море. Китай ги смята за своя територия, но и Виетнам предявява собственически права върху архипелага.

На 7 май китайски кораби се опитаха да установят в района на острова сондажна платформа за добив на петрол, но кораби на виетнамските ВМС попречиха. До употреба на оръжие не се стигна; китайските моряци използваха срещу виетнамците водомети. Ранени бяха седем виетнамски граждани.

Пекин хвърли отговорността за събитията върху Ханой, който на свой ред обяви, че КНР е съсредоточила в района на архипелага близо 80 кораба сред които и военни.

Случилото се в Южнокитайско море предизвика антикитайски демонстрации в Ханой, в Хошимин и някои други градове на Виетнам, където живеят много китайски граждани. Демонстрациите прераснаха в безредици. Нападнати бяха офиси на китайски компании.