Автомобилното производство на Китай ще расте с големи темпове през следващите няколко години, прогнозират експертите на агенция IHS Automotive, според които през 2021 година половината от автомобилите в света ще се произвеждат именно в Китай. Само през миналата година в Китай са произведени над 22 млн. автомобила, а общо за света броят им е бил 87 млн.
Експертите прогнозират световното производство на автомобили да нарасне с около 21 млн. автомобила през следващите 7 години, което означава, че към 2021 година в Китай ще се произвеждат по над 50 млн. коли годишно. От 2009 година насам световното производство на коли е нараснало с приблизително 25 млн. единици, съобщава АutoMedia.bg.

И докато прогнозите за най-големия автомобилен пазар в света са повече от положителни, очакванията за Европа за по-скоро умерени. Експертите посочват, че пазара на Стария континент ще се възстанови от рецесията, като за настоящата година се очаква ръст в производството на коли от около 1%. През 2015 - 2017 ръстът ще достигне 4%, благодарение на раздвижването на вътрешните пазари и на износа на коли за САЩ и Китай.

Доста по-песимистична е прогнозата на IHS Automotive за автомобилната индустрия на Южна Корея и Япония. Въпреки че не дават конкретни цифри, експертите очакват в тези страни да се произвеждат все по-малко автомобили заради силната им валута. Именно затова местните компании ще съсредоточат производството си в други страни.

Прогнозата на IHS Automotive за Северна Америка предвижда ръст в производство на автомобили, воден от чуждестранни инвестиции.