Ново изследване показва, че ниските температури в дадена среда крият по-голям риск от инфаркт, отколкото замърсеният въздух, пише io9.
Белгийският медицински специалист Марк Клейс е изследвал 16 хил. случая на инфаркти в Белгия в периода между 2006 и 2009 г. Според него сърдечните удари са настъпили в следствие на понижение в температурите.
Проучването показва, че инфарктите преобладават през зимата, когато температурите падат. Тази връзка обаче се наблюдава и след студения сезон. Според Клейс „малки разлики в температурите вътре и навън също могат да предизвикат инфаркт на миокарда." В случая това изследване се занимава с начина, по който средата влияе на сърцето ни. Т.е. то не предполага, че студът е по-голям фактор за инфаркт от липсата на физически упражнения или диети с храни, богати на мазнини.
Съществуват няколко вероятни причини затова защо ниските температури могат да предизвикат сърдечен удар. Според Клей те стимулират рецепторите за студ в кожата, което пък от своя страна активира симпатическата нервна система. Това довежда до отделянето на адреналин и други химикали от този тип, които се асоциират със сърдечен удар. Друга възможност е, че студът прави кръвта ми малко по-гъста и леплива. Това довежда до по-висок риск от сформирането на кръвни съсиреци.
Какво можете да направите по въпроса? Ето какво казва Клей:
„В средата, в която живеете, ниските температури допринасят най-много за инфаркт на миокарда. Същевременно ефектът на мръсния въздух е пренебрежим. Хората, които са изложени на риск от сърдечен удар (например възрастни пациенти с диабет и високо кръвно), могат да го минимизират, като избягват големите промени в температура. Това означава, че трябва да носят подходящи дрехи, когато излизат от топлия си дом на студеното време. При това не само през зимата."
И така - обличайте се хубаво, когато излизате през зимата. Не оставяте телесната ви температура да падне прекалено бързо. Тези прости съвети могат да спасят живота ви.