Немската верига строителни хипермаркети Praktiker е пред фалит. Компанията закрива 131 обекта в Германия, в които работят над 5 300 работници. Това стана ясно, след като от веригата не можаха да намерят купувач, който да покрие големите дългове на фирмата.
Шанс за спасение има единствено за дъщерното дружество на Praktiker - веригата строителни хипермаркети Max Bahr. Изпратени са били повече от десет оферти за покупка на обявилото несъстоятелност дружество, както от германски, така и от чуждестранни инвеститори. Max Bahr разполага с 132 филиала на територията на страната.
Според експерти, фалитът на Praktiker се дължи най-вече на статегията на веригата да поддържа неоправдано ниски цени на продуктите, както и на множеството отстъпки в магазините.
Фалитът на веригата засега няма да се отрази пряко на филиалите на компанията извън Германия. В България, Praktiker разполага с девет магазина и над 600 служители, а от българското дружество коментират, че на територията на страната хипермаркетите не са засегнати от обявената несъстоятелност и компанията се развива според плана за 2013 г.