Над 100 фирми представят техника, технологии, стоки и услуги на XVI Русенско изложение за автомобили, земеделски машини и инвентар, електроника, IT техника и машиностроителна индустрия, което вчера беше открито в университета. За първи път в него се включват и машиностроителни фирми. „Тази година са четири, но вече имам заявки за следващото издание догодина, когато ще са поне два пъти повече“, съобщи доц. Бранко Сотиров, декан на Машинно-технологичния факултет. Учебни демонстрации на експонатите с участието на студенти от различните специалности на факултета ще бъдат проведени днес в халето на Учебно-производствения завод.
На изложението могат да се видят също новите модели на „Шевролет“, „Нисан“, „Опел“ и „Грейт Уол“, които са разположени пред „Канев център“. В двора на университета е изложен целият спектър на обработващата техника за земеделието, прикачен инвентар, средства за растителна защита, градинска техника, напоителни системи и други стоки и услуги за селскостопанското производство. А фоайето на Ректората е територията на електронната, управляващата, компютърната и телекомуникационната техника.
На откриването на изложението, което традиционно се провежда през май, присъстваха зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов, областният управител Венцислав Калчев, кметът на Русе Пламен Стоилов, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев, гости от Румъния.
Паралелно с програмата на Русенското изложение се проведоха и Дни на отворените врати на факултет „Бизнес и мениджмънт“, а следобед Аграрно-индустриалният факултет отбеляза с тържествен концерт 60 години от създаването си.