След като потопът в сряда отново удави града, въпреки че новият колектор за отпадни води вече работи, кметът Пламен Стоилов заяви, че ще пусне официално писмо до ВиК за изясняване на причините, поради които булевардите се превърнаха в буйни реки, а под мостовете се образуваха дълбоки езера. Кметът изрази подозрение, че има някакъв проблем с колектора, щом тръба с диаметър 2 метра не може да поеме дебита.
Шефът на ВиК Сава Савов обаче е категоричен, че колекторът работи перфектно. Водите от „Дружба“ и „Чародейка“ се оттичаха 100%, а откритият канал в Пухлево дере не преля, коментира той. Според него проблемът трябва да се търси в огромното количество дъжд, което се изля за кратко. Савов обясни, че канали с по-голям дебит са икономически неизгодни и при сухо време би се нарушила хидравликата на нормалния отток на отпадните води. Според него дъждопреливните шахти в ниските участъци са много малко и трябва да се помисли за изграждани на нови или преоразмеряване. Сава Савов смята още, че причина за наводняването са и задръстените шахти. Той наблюдавал как граждани сами вдигат решетките и тогава водата започва да се оттича.
А по повод на новоднените сутерени на търговски комплекс „Роял“ и съседните сгради Савов отхвърли подозренията, че се дължат на недобре свършена работа при подмяната на водопровода по „Александровска“. Имаше два дребни пропуска, които ние отстранихме, а водата в „Роял“ беше влязла не откъм „Александровска“, а откъм „Олимпи Панов“, поясни ВиК шефът. Той отбеляза, че при полагането на новия водопровод надзорът е предупреден да следи по-строго за водоплътността при затварянето.