Премиерът Пламен Орешарски приветства всеки натиск върху правителството, който го принуждава да върши по-бързо работата си.  "Натискът винаги е от полза, дори когато не е съвсем добронамерен. Бих бил доволен постоянно да съм критикуван", каза премиерът в интервю за БНР по повод 100-те дни управление на правителството, началото на новия парламентарен сезон и очакваните утре нови протести.

"Обществената атмосфера е напрегната по много причини, сигурно и по наши грешки, но не мисля че нервността в обществото е добър съветник за самото общество", каза министър-председателят. 

Запитан знае ли с колко време разполага, отговори, че правителството зависи от подкрепата на парламента и че няма да го има щом тя изчезне. "Ако предварително си поставим срок да работим до следващата  седмица, това  би било ограничително условие за каквато и да е дейност. Затова опитвам да внуша на министрите да правят каквото трябва, пък да става, каквото става", каза Орешарски.  Изрази надежда, че през есенните месеци, когато станат по-ясни и първите резултати от работата на кабинета, това да има позитивен ефект върху обществения климат и удовлетвореността на гражданите.

Сред успехите досега открои социалните мерки, постигането на макар и крехък баланс в енергетиката, и актуализацията на бюджета, "така че да поправим поне видимите неблагополучия на действащия бюджет". Коментира по този повод, че България е първата държава в света с протести "срещу леката доза фискално разхлабване", докато другаде в света обикновено се протестира срещу фискалните ограничения.

Премиерът потвърди в отговор на въпрос, че нищо не е направено за ограничаване на лошите практики на монополите. Не приема това като голям упрек, защото и досега нищо не е правено, а обрат за три месеца не може да се очаква. Увери обаче, че се работи по законодателни и функционални мерки и срещу това. 

Подготвихме амбициозни мерки за подобряване на събираемостта на приходите, ще има законодателни промени и нови структури в НАП с повече компетенции и инструментариум. Те ще са с цел пресичане на нерегломентирания вътрешнообщностен внос и измамите с ДДС, както и срещу контрабандата, поясни Орешарски.

Ако обществото разпознае, че сме улучили мерките, ще бъда удовлетворен, каза министър-председателят. 

Той предложи ключови приоритети на страната, какъвто е развитието на икономиката, да бъдат извадени от политическия дебат, но и изрази скептицизъм, че на този етап това е възможно. Премиерът разчита на консенсус и по Стратегията за партньорство - по приоритетите й и по разходването на средствата, които България ще получава от ЕС до 2020 г. На същото се надява и при определянето на целите на бюджета за догодина.

Накрая Орешарски призова протестиращите граждани, независимо от това дали подкрепят или са против кабинета, да се въздържат от екстремистки действия и да запазят характера на протеста, какъвто е бил досега.