Освен вече новите устройства, които следят стъпките ни, теглото и калориите, сега ще има и умна запалка, която ще отброява колко цигари пушим на ден, предава Daily Mail.

Вместо да насърчава хората да пушат повече, идеята на смарт запалката е да ги накара да се засрамят и в един момент да решат да спрат да пушат.

Устройството носи името Quitbit и прилича на известните запалки Zippo. Всеки път, когато се използва, тя ще записва броя цигари, които е изпушил потребителя и колко време е минало от последният път, когато е пушел.

Запалката работи с приложение, благодарение на което ще проследява данните, които отчита запалката за по-дълъг период от време, което ще позволява на потребителя да си поставя евентуални цели. (например 10 цигари на ден).

Освен това умната запалка ще ви напомня и колко пари са похарчени за цигари или спестени от пушене. Това не е всичко, с което ще ви изненада бъдещата запалка. Тя ще отчита и по кое време на деня най-много прибягвате до огънчето. Quitbit е създаден от бостънска фирма.

Разбира се, на предния панел на запалката ще има монтиран електронен дисплей, на който ще се показва всичко.

Цената на това удоволствие с размери 6,7x4,3x1. е 149 долара. С едно зареждане на акумулаторната й батерия тя може
да работи една седмица при консумация 1 кутия цигари на ден. Уредът използва нагревател, подобен на тези на запалките в автомобилите.