Последният ръководител на СССР Михаил Горбачов заяви, че последиците от американска военна намеса в Сирия могат "да са много лоши" и призова президента Барак Обама да вземе предвид мнението на хората.

"Винаги съм смятал, че президентът на САЩ е истински демократ, но той не се държи като демократ", заяви Горбачов при откриването в Женева на конференция по повод 20-та годишнина от създаването на екологичната му организация Международен зелен кръст.

"Спомням си на мен колко ми беше трудно. Сега президентът на САЩ е критикуван заради това, че не е достатъчно решителен. Ами, ако не е достатъчно решителен да стреля, да хвърля бомби, това е добър вид нерешителност. За сметка на това, ако реши да стреля, без да вземе предвид мнението на хората навсякъде, включително в САЩ, мисля, че последиците биха могли да са много лоши", смята Горбачов.

"Искам от нашите американски приятели и от американците, които са тук, да кажат на Вашингтон нашето мнение, да кажат какво мислят за това", допълни той. Горбачов обаче призна, че е "трудно...да се направи нещо положително в Сирия".

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че изобщо не е убеден от представените до момента информации от САЩ и техните съюзници относно използването на химически оръжия от сирийския режим срещу опозиционерите.