Зелена плътна маса във водата на яз. "Копринка" стресна рибари и посетители на водоема.

Незабавно след подаване на сигнал на място бяха изпратени екипи на РИОВ-Стара Загора и служители от община Казанлък. "Явлението, което днес се установи по време на проверката е обичайно нещо за края на лятото, когато температурите са най-високи. В случая нивото на язовир "Копринка" много е паднало.

Забелязва се така нареченият замор или цъфтеж на водата. Има наличие на много синьо-зелени водорасли и при високи температури се получава нещо като плътна пелена над водата. Това заяви Христо Иванов, старши експерт в РИОСВ-Стара Загора. Той добави, че причината за измрялата риба в този участък е именно това. Понеже има много органични вещества се получава процес на гниене и при него като се разграждат тези органики, кислородът се отнема и поради намалената проточност на водата в този участък на стената на язовира, кислородът намалява и затова се получава и измиране на рибата.

Не е проблем това нещо. Обичайно явление е за този период на годината. Не е опасно за хората. По-скоро това е просто стечение на куп от фактори – висока температура и наличието на тези синьо-зелени водорасли. За хората не е опасно, по-скоро за рибата, но няма много умряла риба. До няколко дни това ще изчезне", каза Иванов.